Италианската храна, която не сервират в Италия
Мислите че познавате италианската кухня. Обичате да приготвяте тежките сосове, огромните кюфтета, пиле Пармиджана и тортелини, пълнени с пеперони и сирене, и разбира се паста, много паста.
Има обаче и храни, които колкото и да се оформили в съзнанието ни като италиански, всъщност биха предизвикали учудване, ако ги поръчате в ресторант в Италия.
Пица пеперони и други разновидности
Преди смятана за храна на бедните в Италия, пицата завладява целия свят и има стотици модификации. Всъщност италианската пица е лишена от много продукти върху основата, като най-класическата е сос, сирене, босилек, аншоа и евентуално местен саламен деликатес. Всичко останало, което сме свикнали да четем, че е пица, всъщност е въображение на майстора, който я приготвя. Затова ако сте в Италия, изберете класиката.
Пиле пармиджано
Когато става въпрос за италианско сочно ястие, обикновено се сещаме за пиле пармиджано. Оказва се, обаче, че това е по-скоро американско изобретение. В Италия популярно ястие е патладжан пармиджано или "mellenzana alla Parmigiana".
Чиопино – супа с морски дарове
Чиопино, леко пикантна супа с морски дарове, може да има невероятно италианско име, но изобщо не е от Италия. Всъщност тя идва от Сан Франциско, където преди години е създадена от италиански имигранти рибари, които след ежедневния улов, смесват различни морски дарове с консервирани домати, вино и малко подправки. Тази супа може да поръчате по-скоро в Калифорния, но не и в Италия.
Спагети с кюфтета
Трудно е да повярвате, нали? В Италия ядат кюфтета, но те не са големите топки месо, които си представяме. Италианските кюфтета могат да бъдат направени с всякакво месо или риба и обикновено се консумират сами, без силен сос или в супи. Те са с големината на голф-топчета или по-малки и имат по-високо съотношение на хляб, отколкото плътните кюфтета, с които сме свикнали.
Съществуват две теории за това откъде идва съчетанието на спагети и кюфтета. Първата твърди че италианските ресторантьори, които искат да задоволят американския апетит за скорбяла в предястията, съчетават спагети с кюфтета вместо типичните картофи, които се иначе ще видите в американските чинии. Другата теория е, че италианските имигранти са имали ограничен избор на истинска италианска храна, от която да избират на американския пазар и затова хапват от тях в съчетание с традиционните кюфтета.
Италиански дресинг
Ако поръчате салата в италиански ресторант, ще ви бъдат дадени само зехтин и оцет, или "olio e aceto". Що се отнася до италианците, това е италиански дресинг. Ако поискате нещо друго, най-вероятно ще бъдете изгледани лошо.