Италианската храна, която не сервират в Италия

7049
Италианската храна, която не сервират в Италия

Мислите че познавате италианската кухня. Обичате да приготвяте тежките сосове, огромните кюфтета, пиле Пармиджана и тортелини, пълнени с пеперони и сирене, и разбира се паста, много паста.

Има обаче и храни, които колкото и да се оформили в съзнанието ни като италиански, всъщност биха предизвикали учудване, ако ги поръчате в ресторант в Италия.

Пица пеперони и други разновидности

Преди смятана за храна на бедните в Италия, пицата завладява целия свят и има стотици модификации. Всъщност италианската пица е лишена от много продукти върху основата, като най-класическата е сос, сирене, босилек, аншоа и евентуално местен саламен деликатес. Всичко останало, което сме свикнали да четем, че е пица, всъщност е въображение на майстора, който я приготвя. Затова ако сте в Италия, изберете класиката.

Пиле пармиджано

Когато става въпрос за италианско сочно ястие, обикновено се сещаме за пиле пармиджано. Оказва се, обаче, че това е по-скоро американско изобретение. В Италия популярно ястие е патладжан пармиджано или "mellenzana alla Parmigiana".

Чиопино – супа с морски дарове

Чиопино, леко пикантна супа с морски дарове, може да има невероятно италианско име, но изобщо не е от Италия. Всъщност тя идва от Сан Франциско, където преди години е създадена от италиански имигранти рибари, които след ежедневния улов, смесват различни морски дарове с консервирани домати, вино и малко подправки. Тази супа може да поръчате по-скоро в Калифорния, но не и в Италия.

Спагети с кюфтета

Трудно е да повярвате, нали? В Италия ядат кюфтета, но те не са големите топки месо, които си представяме. Италианските кюфтета могат да бъдат направени с всякакво месо или риба и обикновено се консумират сами, без силен сос или в супи. Те са с големината на голф-топчета или по-малки и имат по-високо съотношение на хляб, отколкото плътните кюфтета, с които сме свикнали.

Съществуват две теории за това откъде идва съчетанието на спагети и кюфтета. Първата твърди че италианските ресторантьори, които искат да задоволят американския апетит за скорбяла в предястията, съчетават спагети с кюфтета вместо типичните картофи, които се иначе ще видите в американските чинии. Другата теория е, че италианските имигранти са имали ограничен избор на истинска италианска храна, от която да избират на американския пазар и затова хапват от тях в съчетание с традиционните кюфтета.

Италиански дресинг

Ако поръчате салата в италиански ресторант, ще ви бъдат дадени само зехтин и оцет, или "olio e aceto". Що се отнася до италианците, това е италиански дресинг. Ако поискате нещо друго, най-вероятно ще бъдете изгледани лошо.

 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...