Правителството в Италия се готви да предприеме мерки срещу производителите на сладолед, които използват изкуствени съставки.

Докато "пухкавите" топки сладолед изглеждат добре, италианският сенат е загрижен, че клиентите плащат повече за въздух, а не за самия продукт.

Съгласно предложения законопроект, производителите на сладолед подлежат на контрол и ако се окаже, че джелатото им е „пренадуто“, ги грозят глоби до 10 000 евро.

"Пухкавият" сладолед се счита за нискокачествен, тъй като до 80 процента от крайния продукт може да се състои от сгъстен въздух и не е нещо, с което италианците могат да се гордеят.

„Италианският сладолед винаги е бил един от гастрономическите символи на нашата страна, заедно с тестени изделия и пицата“, казва сенатор Рикардо Ненчини пред вестник Il Messaggero.

"Но в нашата правна система няма защита за занаятчийския сладолед и за тези, които го правят," допълва той.

Автентичното, занаятчийско джелато се прави чрез бавно разбъркване, а не чрез разбиване, така че да не съдържа повече от 30 процента въздух, според Forbes. Истинското джелато също така трябва да съдържа само мляко (или сметана в някои случаи), яйца и пресни съставки за аромат (като шам-фъстъци или ягоди).

В допълнение, предложеният законопроект налага забрана на предварително обработените ароматни прахове и използването на по-евтини синтетични аромати и оцветители. Новото законодателство също така повелява да не бъде замразяван повече от 72 часа при температури не по-високи от нула градуса по Целзий.

10 факта, които ще променят начина, по който се хранитеЗнаете ли, че бирата може да помогне за устната хигиена

За да разберат дали купуват истински продукт, туристите трябва да търсят сладолед, който е малко по-плосък, а не на пухкави топки, както и да избират сезонен вкус и лесно достъпни съставки.

С други думи, джелатото не трябва да изглежда добре за Instagram, за да има невероятен вкус.