Италия погва производителите, които продават "пухкав" сладолед

4214
Италия погва производителите, които продават

© Pixabay/Pexels

Правителството в Италия се готви да предприеме мерки срещу производителите на сладолед, които използват изкуствени съставки.

Докато "пухкавите" топки сладолед изглеждат добре, италианският сенат е загрижен, че клиентите плащат повече за въздух, а не за самия продукт.

Съгласно предложения законопроект, производителите на сладолед подлежат на контрол и ако се окаже, че джелатото им е „пренадуто“, ги грозят глоби до 10 000 евро.


"Пухкавият" сладолед се счита за нискокачествен, тъй като до 80 процента от крайния продукт може да се състои от сгъстен въздух и не е нещо, с което италианците могат да се гордеят.

„Италианският сладолед винаги е бил един от гастрономическите символи на нашата страна, заедно с тестени изделия и пицата“, казва сенатор Рикардо Ненчини пред вестник Il Messaggero.

"Но в нашата правна система няма защита за занаятчийския сладолед и за тези, които го правят," допълва той.

Автентичното, занаятчийско джелато се прави чрез бавно разбъркване, а не чрез разбиване, така че да не съдържа повече от 30 процента въздух, според Forbes. Истинското джелато също така трябва да съдържа само мляко (или сметана в някои случаи), яйца и пресни съставки за аромат (като шам-фъстъци или ягоди).

В допълнение, предложеният законопроект налага забрана на предварително обработените ароматни прахове и използването на по-евтини синтетични аромати и оцветители. Новото законодателство също така повелява да не бъде замразяван повече от 72 часа при температури не по-високи от нула градуса по Целзий.

10 факта, които ще променят начина, по който се хранитеЗнаете ли, че бирата може да помогне за устната хигиена

За да разберат дали купуват истински продукт, туристите трябва да търсят сладолед, който е малко по-плосък, а не на пухкави топки, както и да избират сезонен вкус и лесно достъпни съставки.

С други думи, джелатото не трябва да изглежда добре за Instagram, за да има невероятен вкус.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Али Баба
# 0
15:04 | 21 April 2021
А защо Е- тата и палмовото масло да са вредни? Защото такова инфо са ти наблъскали в главата? Участваш в търговска манипулация и дори не се сещаш, камо ли да се замислиш.
Ледослад
# 1
13:04 | 21 April 2021
Тези не са у ред . Въздухът им пречи. А Е-тата и палмовото масло с които сс наблъскани вече ВСИЧКИ хранителни продукти не са никакъв проблем за консуматорите - нищо че рушат здравето им и предизвикват рак, диабет, кардиологични страдания и алергии!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg