Италия погва производителите, които продават "пухкав" сладолед
Правителството в Италия се готви да предприеме мерки срещу производителите на сладолед, които използват изкуствени съставки.
Докато "пухкавите" топки сладолед изглеждат добре, италианският сенат е загрижен, че клиентите плащат повече за въздух, а не за самия продукт.
Съгласно предложения законопроект, производителите на сладолед подлежат на контрол и ако се окаже, че джелатото им е „пренадуто“, ги грозят глоби до 10 000 евро.
"Пухкавият" сладолед се счита за нискокачествен, тъй като до 80 процента от крайния продукт може да се състои от сгъстен въздух и не е нещо, с което италианците могат да се гордеят.
„Италианският сладолед винаги е бил един от гастрономическите символи на нашата страна, заедно с тестени изделия и пицата“, казва сенатор Рикардо Ненчини пред вестник Il Messaggero.
"Но в нашата правна система няма защита за занаятчийския сладолед и за тези, които го правят," допълва той.
Автентичното, занаятчийско джелато се прави чрез бавно разбъркване, а не чрез разбиване, така че да не съдържа повече от 30 процента въздух, според Forbes. Истинското джелато също така трябва да съдържа само мляко (или сметана в някои случаи), яйца и пресни съставки за аромат (като шам-фъстъци или ягоди).
В допълнение, предложеният законопроект налага забрана на предварително обработените ароматни прахове и използването на по-евтини синтетични аромати и оцветители. Новото законодателство също така повелява да не бъде замразяван повече от 72 часа при температури не по-високи от нула градуса по Целзий.
За да разберат дали купуват истински продукт, туристите трябва да търсят сладолед, който е малко по-плосък, а не на пухкави топки, както и да избират сезонен вкус и лесно достъпни съставки.
С други думи, джелатото не трябва да изглежда добре за Instagram, за да има невероятен вкус.