Изчезващите животни и растения на България

41436
Изчезващите животни и растения на България

Растения и животни – определени видове от тях постепенно изчезват от територията на България. Въпреки че страната ни е на едно от първите места в Европа по разнообразие на растителни и животински видове, част от тях най-вероятноникога няма да видим.

Черен щъркел


Той е малко по-малък от белия щъркел, който сме свикнали да виждаме. Черни са главата, шията, гърдите, гърбът и крилете му. Останалата част от перушината е чисто бяла.

За разлика от белите си събратя, които обичат човешката компания, той живее в горите. Гнездото си строи върху дървета. Среща се в района на Ловеч, Монтана, Русе и Хасково. Смята се, че в Европа има около 6000 двойки от този вид.

В страната ни има 383 вида птици, 100 от тях са защитени от изчезване и са записани в Червената книга на България. Девет вида птици вече са изчезнали от териториите ни.

Тюлен монах

Изчезнали градове, които бяха открити под вода

Това е един от най-застрашените бозайници в световен мащаб. Дълъг е около 2 м и стига до 320 кг в зряла възраст. Обитава пещери по морското крайбрежие.

Храни се с риба и това е една от причините да е критично застрашен от изчезване – става жертва на рибарите, защото тюлените често късат мрежите в опит да извадят рибата.

Последните сведения за тюлен монах, видян у нас, датират от 90-те години. Счита се, че такъв е видян и край бреговете на Аркутино през 2004 г., но това не е документирано със снимки.

В Червената книга има записани 19 бозайника, които са на път да изчезнат от територията на страната.

Леопардов смок

На дължина достига около метър. Активен е през нощта, а през деня се крие. Обича каменисти местности, обрасли с храсти.

У нас се среща по поречението на река Струма, както и в района на Созопол. Храни се с гризачи, гущери и малки птици. Не е опасен за хората, въпреки че хапе, ако бъде уловен. Не е отровен.

В Червената книга са записани 2 земноводни и 13 влечуги, застрашени от изчезване. 

Михалца

Това е единствената риба от семейство Трески, която обитава сладки води. Обитава студени  води, като почти не може да бъде уловена през лятото.

През целия си живот стои на дъното. Почти не се движи през деня, а е активна през нощта. Тя е хищник и се храни с по-дребни риби. У нас се среща в река Дунав.

В Червената книга на България има записани 24 застрашени от изчезване риби.

Пясъчна лилия

Наричат я още царицата на цветята. У нас расте по бреговете на Черно море, на пясъка.  Среща се в местностите Каваците, Иракли и Аркутино, между Ахтопол и Резово, както и в резервата Ропотамо.

За опазването й е създаден и нейн собствен резерват, наречен "Пясъчна лилия". Той е най-малкият у нас и се намира в местността Каваците.

Среща се и по европейските брегове, където се размножава добре и не е застрашена от изчезване.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

веси
# 0
17:04 | 27 April 2015
защо има толкова малко животни изчезващи 100% не са толкова малко добавете още животни :-) :-) :-Р на някой хора си вършат работата тук и когато са толкова малко животните те после трябва да търсят в друг сайт, ако може добавете още животни защото и аз сега трябва да търся друг сайт.... ако може де добавете още моля ви ;-)
България
# 1
21:09 | 22 September 2013
То както е тръгнало и българите ще сме на изчезване...
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg