Издирват получателка на писмо, пътувало 49 г. от САЩ до България

2150
Издирват получателка на писмо, пътувало 49 г. от САЩ до България

© Pixabay

Писмо от Щатите пристигна до българка, след като пътува 49 години. това разказа пред бТВ Даниела Николаева.

Тя живее от пет години на ул. Баба Илийца в столичния квартал Лагера.

Преди няколко дни тя изненадващо намира в пощенската си кутия писмо, изпратено на 19 февруари 1971 г. от Понтиак - 60-хиляден град в щата Мичиган.


"Видях в пощенската кутия цветен плик и първата ми мисъл беше, че е реклама от типа "Вие бяхте избран за безплатна процедура". Да, но не. Видях ръкописния почерк, старото мастило, знака USA.

До този момент все още имаше шанс да е някаква реклама, но после погледнах по-отблизо и видях, че клеймото е автентично: Понтиак, 19 февруари 1971 г. Това беше много странно", разказа пред бТВ тя.

"Писмото е за Наталия Димитрова. Бързо помислих какви са имената на съседите ми, а за посигурно огледах табелите на пощенските кутии. Не - нямаше Димитрови. На плика беше изписано улица "Вела Пеева" - казах си, че е малко вероятно това име да се е запазило. Тогава защо пликът се озовава при мен?

Такава вещ пари. Тя съдържа лични отношения и чувства, а аз съм последният човек, който иска да се рови. Но не можех да оставя писмото върху пощенските кутии. Представях си как някой се рови в него и може би се надсмива на това как са си писали някога хората. Или по-лошо - как го къса или просто изхвърля на боклука. Реших, че ще го прибера и ще го съхранявам, колкото трябва.

Влязох вкъщи и оставих писмото на масата. Измина половин час, в който вършех различни неща. Минавайки няколко пъти покрай писмото, в главата ми започна да се прокрадва мисълта как да намеря човека, до когото е адресирано писмото. Или неговите наследници.

Знаех, че през 1971 г. животът е бил съвсем друг и този, който е писал от САЩ, е бил изгнаник, а близките му в България са били нарочени за ненадеждни, били са следени,
вероятно репресирани", разказва пред bTV историята на писмото Даниела.

Нейното желание е да бъде намерена Наталия Димитрова или нейните наследници, за да получат писмото, обикаляло света от близо 50 години.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

ЮЛИУС ФУЧЕК
# 0
01:07 | 6 July 2020
ХОРА БДЕТЕ. КОМУНИЗМА ЯКО СТИСКА ЗА МДВЕТЕ. ПОСЛЕ ПАК ЩЕ МИ РЕВЕТЕ.
Тинка
# 1
18:07 | 5 July 2020
Улица Вела Пеева беше в Кв. Хаджи Димитър преди 89 та година, ако не ме лъже паметта.
Иван Гешев
# 2
16:07 | 5 July 2020
По това време когато трябвало да е получил писмото получателя, много хора са изчезвали безследно ако са били против властите. Комунистите малтретираха тези които са привърженици на западните държави. Затова писмото умишленно е забавено. Да не се забравя че най големия атентат в България е от комунистите в църквата света София. В момента тени наследници унищожават държавата ни.
Ваня Ковачева
# 3
15:07 | 5 July 2020
Много хора са страдали от комунистическата диктатура заради техни близки избягали от България да търсят свободен живот. Писмото умишлено е забавено и сигурно получателите са били много тормозени. Лошото е че много от наследниците на комунистическата хунта са все още по върхувете на властта.
Саня Георгиева
# 4
15:07 | 5 July 2020
Комунистическите власти многократно са го препрочитали. Но не са имали желание да го изпратят на време на получателя. Сигурно са го намерили при архивите на службите захвърлено и някои е решил да си направи майтап да го изпрати. Но има една поговорка: след дъжд качулка. Дори и да се намери получателя на писмото, то вече губи смисъла си и не е актуално.
Росица Вангелова
# 5
15:07 | 5 July 2020
Писмото е пътувало не повече от няколко месеца, като се предполага че може да е изпратено na грешен адрес. Но тогавашните служби четяха писмата от чужбина, особено от САЩ. Освен че много пъти са го препрочитали, сигурно са го оставили по рафтовете в службите. Така са го премествали от едно място в друго но не са го изхвърлили. Независимо че писмото не е отваряно службите имат начин как да го прочетат. Интересно дали е намерен и дали е жив получателя на писмото.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg