Измина една изключително успешна година за IPO-тата в BRIC страните

616
Измина една изключително успешна година за IPO-тата в BRIC страните

Изминалата година може да се определи като изключително успешна за първичните публични предлагания в страните от Централна и Източна Европа, както и за развиващите се страни от така наречената BRIC-група.

Един от водещите пазари е бил руският. През изминалата година на руската фондова борса са били набрани средства в размер на 32 млрд. долара, по данни на руската банка Alfa Bank.

Те са били набрани в 34 първични публични предлагания, на фона на проведените едва 17 година по-рано, в които компаниите са набрали капитал в размер на 17.1 млрд. долара.

Едно от водещите първични публични предлагания в Русия е било това на втората най-голяма банка - VTB, в което тя набра капитал в размер на 8 млрд. долара през май миналата година.

Очаква се настоящата година също да е изключително успешна за набиране на капитал от руските компании, въпреки че очакваното глобално забавяне на световната икономика внася известни съмнения.

За годината от водещата руска банка прогнозират да станем свидетели на 40 първични публични предлагания, в които да се набере капитал в диапазона между 29 и 54 млрд. долара.

Капитал ще набират банки, енергийни компании, компании, инвестиращи в недвижими имоти, както и такива, добиващи суровини, които са в центъра на руската икономика.

Перспективите за продължаващ стабилен ръст на руската икономика, която се очаква да продължава да се подкрепя от високите цени на петрола, на който страната е изключително богата, са в основата на положителните очаквания за успешни първични публични предлагания на борсата.

В същото време очакваното силно забавяне на водещите световни икономики и пренасочването на капитали към развиващите се такива, са други добри предпоставки за развитието на пазара, коментират специалисти.

Добра бе изминалата година за пазара на първични публични предлагания и в останалите основни развиващите се страни. IPO-та в страните от групата BRIC, където освен Русия се включват още Индия и Китай, са съставлявали 39% от проведените в световен мащаб първични публични предлагания, сочат още статистическите данни.

Положителни остават нагласите за развитието на този сегмент и в останалите страни от групата.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg