Изненадващият произход на 10 технологични гиганта

6895
Изненадващият произход на 10 технологични гиганта

Посетете нашата страница във Фейсбук

Една компания започва да функционира с нещо, което смята, че е добра идея. Пазарните условия обаче се променят, клиентите се изплъзват, или акционерите имат различна идея и след няколко месеца или години компанията сменя посоката.

Това е нещо често срещано при новосформираните технологични компании.

Всеки един от технологичните гиганти в момента обаче някога е бил новосформирана компания.


Много от тях почти не са се променили от началото си. Intel например винаги са правили микрочипове.

Някои други компании обаче в началото си са се занимавали със съвем различни неща в сравнение със сега. Ето и някои технологични гиганти, подбрани от Business Insider, чиято дейност в началото на тяхната история е била много различна от днес:

Nokia започва като компания за производство на хартиени продукти през 1865 г., а по-късно през 1898 г. диверсифицира дейността си започвайки да произвежда гумени ботуши.

На първоначалното лого на компания има риба.

Finnish Cable Works, която стои в основата на бизнеса с електроника на компанията, е основана чак през 1912 г. Компанията се обединява с финландският производител на телевизори Salora, за да създаде радио телефон през 1979 г.

Samsung е продавала бакалски стоки и е произвеждала нудли.

Samsung диверсифицира дейността си след Корейската война, изграждайки завод за обработка на вълна през 50-те години на миналия век, а впоследствие навлизайки и в електрониката в края на 60-те години.

Nintendo започва с производството на карти за игра.

Корените на Nintendo в игралната индустрия датират от 1887 г., когато компанията произвежда карти за японска игра наречена Ханафуда. Компанията продължава така до 60-те години на миналия век, когато провежда редица експерименти основавайки компания за таксита, управлявайки "любовни хотели," и продавайки прахосмукачки. Компанията в крайна сметка навлиза в бизнеса с видео игри в средата на 70-те години.

Името на японската компания Sharp идва от първия й продукт - много остър механичен молив.

През 1915 г. японският изобретател Токуджи Хаякава създава механичният молив, които дава името на компанията. Sharp навлиза в технологичната индустрия когато създава първия в света портативен калкулатор през 1964 г.

Skype е създаден от екипа, който създава софтуера за споделяне на файлове Kazaa.

Kazaa е популярна програма за споделяне на файлове, която излиза когато звукозаписната индустрия съди Napster. Kazaa е създадена от трио естонски програмисти и превърната в компания от Никлас Зенстрьом и Янус Фрийс през 2001 г. Те действат достатъчно съобразително и продават Kazaa на Sharman Networks преди да завалят съдените дела.

След това те насочват вниманието си към подобна система от типа peer-to-peer за провеждане на телефонни разговори през интернет, основавайки Skype през 2003 г.

Panasonic (Matsushita) започва дейността си с производството на фасунги.

Основателят на компанията Коносуке Мацушита проектира фасунга за лампи за своя работодател Osaka Electric Light Company през 1917 г. Неговият супервайзор му казва, че фасунгата е безполезна и той решава да пробва сам. Мацушита след това получава голяма поръчка за изолация на електрически вентилатори. Той използва парите от поръчката, за да създаде първите си успешни продукти.

Motorola започва с производството на адаптъри и радиа за автомобили.

Motorola започва дейността си през 1928 г. под името Galvin Manufacturing и произвежда адаптъри за радиа - устройства позволяващи на радиата да работят с електрически ток от мрежата, вместо с батерии. През 1930 г. компанията купува патентите за производство на радиа за автомобили, а запазената марка за окончателното име на компанията Motorola идва от комбинацията между "motor" и "Victrola" - ранен вид електрически грамофони.

HP е продавала на Disney оборудване за тестване на озвучителни системи.

Дейв Хюлет и Бил Пакард започват технологичната революция в техния гараж, но тогава не са произвеждали компютри, а различно оборудване за тестването на други видове технологично оборудване. Първата продажба на компанията са 8 осцилатора на Walt Disney през 1939 г. Disney ги използва, за да подготви киносалоните за нови вид озвучителна система използвана във филма Фантазия.

Twitter се ражда от провалила се платформа за подкастинг, наречена Odeo.

Когато Apple интегрира подкастинга в iTunes през 2005 г., от Odeo се оглеждат за нов продукт и в крайна сметка се спират на услуга, която позволява на хората да информират останалите какво правят в момента или къде се намират.

Apple Computer започва с производството на персонални компютри.

Apple все още произвежда много добри персонални компютри, но компанията официално премахна "Computer" от името си през 2007 г., за да отрази нарастващият си фокус към преносимите устройства. През последното тримесечие продажбите на iPhone и iPad са генерирали над две трети от приходите на компанията, а iPad надмина по приходи Mac за първи път.

Още любопитни новини

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg