Изоставената берлинска гара, която пречи на плановете на Хитлер

1838
Изоставената берлинска гара, която пречи на плановете на Хитлер

© Pixabay/Instagram

Повече от един век Anhalter Bahnhof е най-важната железопътна гара в Берлин.

Разположена в сърцето на германската столица, тази красива станция със стотина метра фасада е покрита с изискани скулптури и разполага с разкошен и просторен интериор с чакални и други съоръжения за пътници, които идват от Лайпциг, Франкфурт, Мюнхен и други.

На покрива има огромна структура от желязо и стъкло, която се издига на повече от 30 метра, а под нея могат да се поберат до 40 хиляди души. Всъщност, Anhalter Bahnhof е най-голямата и най-добра гара в Берлин.


Но Хитлер има други планове за града. Той иска да го превърне в Welthauptstadt, или "столица на света". Планът трябва да бъде реализиран от любимия му архитект Алберт Шпеер, а Anhalter Bahnhof не отговаря на визията на фюрера.

Грандиозните планове на Хитлер за БерлинСлед евентуална победа във Втората световна война, в която Хитлер е доста уверен, фюрерът планира редизайн на Берлин

 

Но преди нацистите да сринат сградата през 1840-те години, бомбите на съюзниците я поразяват. Германската железопътна инфраструктура претърпява толкова големи щети от бомбардировките и артилерийската атака, че целият жп транспорт в страната е парализиран, посочва Amusing Planet.

След края на войната станцията Anhalter Bahnhof, като всички железопътни връзки между Берлин и други части на страната места вса пренасочени, за да се избегне западната част на Берлин, където се намира гарата.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

B E R L I N - selbst alte Steine strahlen im Glanz der Stadt

Публикация, споделена от Oliver Reschke (@ollilein) на

Сградата е разрушена през 1960 г., но част от фасадата й е оставена непокътната. Тя все още се намира на оригиналното си местоположение, като сега е заобиколена от офис сгради, хотели, супермаркети, игрище и зала за концерти.

По-на юг се намира по-интересен обект - събирателната станция Tempelhof, разположена в квартал Schöneberg. След затварянето на Anhalter Bahnhof през 1952 г. западният й участък е затворен, но източната половина остава в употреба почти четири десетилетия за ограничена маневрена дейност.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от Katalin (@katalinpe) на

Неизползваният участък е завзет от природата и в продължение на 60 години се превръща в богат на видове природен оазис в сърцето на градския метрополис.

Благодарение на усилията на много заинтересовани граждани и подкрепата на градските власти, това магическо място е превърнато в обществен парк, известен като Natur-Park Südgelände. Той съдържа 366 различни вида папрати и сперматофити, 49 вида гъби, 49 вида птици, 14 вида скакалци, 57 вида паяци и 95 вида пчели, от които повече от 60 са застрашени.

Няколко сгради от предишния живот на обекта си съжителстват с тях, включително километри релси, парна машина, няколко светлинни стълба, административната сграда и 50-метрова стоманена водна кула.


Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg