Къде в Европа се прави най-много сладолед?
През 2020 година в Европейския съюз за произведени 2.9 милиарда литра сладолед, показват данните на Евростат.
В сравнение с предходната година спадът е с 9% и се дължи най-вече на това, че по време на пандемията много от заведенията, плажовете и уличните сергии на Стария континент бяха затворени, а те са местата, където традиционно консумацията на сладолед е висока.
В последната година държавите от ЕС за изнесли 232 милиона килограма сладолед за трети страни, като общата стойност на експорта възлиза на 752 милиона евро. Вносът на сладолед в Общността пък е в размер на 79 милиона килограма на стойност 182 милиона евро.
Вносът намалява с 4% спрямо 2019 година, но износът се увеличава с 5% на годишна база.
Германия е най-големият производител на сладолед в ЕС. През 2020 година в страната са произведени 642 милиона литра. Франция и Италия са на второ и трето място съответно с 516 и 509 милиона литра.
България е на 18-а позиция в класацията на страните, които са подали данни към Евростат за производството на сладолед. У нас то е малко над 10 милиона литра, като по-надолу в списъка са Австрия (2.12 млн. л) и Словакия (1.59 млн. литра).
Франция е основният износител на сладолед от ЕС с 59 милиона килограма през 2020 година, следвана от Нидерландия (38 млн. кг), Германия (29 млн. кг), Италия (20 млн. кг) и Белгия (16 млн. кг) .
България е на 20-о място с 2.66 млн. килограма сладолед, изнесени през последната година.