Кафето – как и защо цената му расте от 12 стотинки до 5 лв?

1343
Кафето – как и защо цената му расте от 12 стотинки до 5 лв?

© Pixabay

Кафето е една от най-популярните суровини, която създава индустрия, оценена в световен мащаб на 200 млрд. долара.

Много от най-популярните вериги продават чаша кафе, лате, капучино и други за между 3-4, че дори и 5 и повече лева.

Как се стига до тази цена, след като производството на кафето е сравнително евтино?

Най-големите производители на кафе в света са Бразилия, Виетнам, Колумбия, Индонезия и Еквадор, а стойността на една чаша от любимата на много хора напитка сутрин е около 7 цента, равняващи се на по-малко от 12 стотинки.


Зелените зърна се берат и пакетират в 60-килограмови чували, за да могат да достигнат до всяка точка на света. Това най-често се случва при цена от 16 цента за чаша кафе, което прави 26 стотинки. През 2018 г. са изнесени 7.2 млн. тона кафе, оценени на 19.2 млрд. долара.

Следва процесът по изпичането на кафето, за да придобие кафявия си цвят, познат на всички ни. След изпичането цената на кафето расте повече от 2 пъти спрямо тази, на която е купено.

Най-големите износители тук са Швейцария, Италия, Германия, Франция и Нидерландия, като всички, освен последната държава, изнасят продукция на стойност над 1 млрд. долара за година.

Диструбицията оскъпява още малко напитката, за да може тя да достигне до малките кафенета, барове и ресторанти.

Най-пристрастените към кафето нации в светаСредната консумация на кафе през 2020 г. възлиза на 0.9 килограма в световен мащаб, докато при лидера в класацията тя е 8.3 кг

Ако тази сутрин сте консумирали кафе отвън, то по всяка вероятност ви е струвало между 1 и 5 лв., в зависимост от мястото, от което сте го купили, както и от самата напитка. Разбира се, може да сте пили и кафе за 40-50 стотинки, но тук говорим за по-нисък клас.

Защо едно кафе в големите вериги може да струва между 3 и 5 лв., че понякога и повече?

Тук следва да добавим разходи, като наем, маркетинг, чаша, сламка, капачка, бъркалка, мляко, захар, заплати, счетоводство и т.н., които тези компании правят, за да могат да продават в големи количества.

Ето защо, според графика на VisualCapitalist, една чаша от първокласно кафе струва 2.80 долара, или над 4.60 лв., като в цената има и значителен процент надценка, която е печалбата на съответната верига. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg