Как да бъдем щастливи: съвети от най-щастливия човек в света

18138
Как да бъдем щастливи: съвети от най-щастливия човек в света

Кой е най-щастливият човек в света? Ако потърсите в Google, излиза името "Матийо Рикар".

Шестдесет и девет годишният мъж е тибетски монах, който по рождение е французин и е определян като "най-щастливия човек в света."

Това е така, защото е участвал в 12-годишно проучване на мозъка във връзка с медитацията и състраданието, проведено от невролога Ричард Дейвидсън от Университета на Уисконсин.


Дейвидсън прикрепя към главата на Рикар 256 сензора и открива, че когато Рикар медитира, съсредоточавайки се върху състраданието, има необичайно чист разум.

Ето какви били резултатите от проучването:

"Направените сканове разкриват, че когато медитирал, съсредоточен върху състраданието, мозъкът на Рикар излъчвал определено ниво гама вълни (те се свързват със съзнанието, вниманието, научаването и паметта), за които преди това нямало нищо в неврологичната литература", казва Дейвидсън.

"Резултатите също така отчели засилена активност в левия фронтален дял на мозъчната кора, за разлика от десния дял, което му позволявало да изпитва необичайно голяма доза щастие и намалена склонност към негативност."

Рикар, който споделя, че понякога медитира с дни, без да се отегчава, признава, че като цяло е щастлив човек (въпреки че "най-щастливият човек" е нещо измислено от медиите и е прекалено). Рикар сподели пред Business Insider по време на Световния икономически форум в Давос своя съвет за това как хората могат да бъдат щастливи:

Спрете да мислите „аз, аз, аз“

За Рикар отговорът се свежда до алтруизма. Причината за това е, че да мислиш постоянно за себе си и за това как да подобриш собствения си живот е изтощително, стресиращо и в крайна сметка води до нещастие.

"Тук не става въпрос за морала," обяснява Рикар. "Просто това аз, аз, аз през цялото време е много скучно. И е доста жалко, защото вие гледате на целия свят като на заплаха или като на личен интерес (за вас)."

Ако искаме да сте щастливи, според Рикар, трябва да се стремим да бъдем "доброжелателни," което не само ще ни накара да се чувстваме по-добре, но и ще накара хората около нас да се чувстват по-добре.

(Това обаче не означава, че трябва да позволявате на останалите хора да се възползват от вас, предупреждава Рикар, а че трябва като цяло да се стремите да бъдете добри в рамките на разумното.)

"Ако разумът ви е изпълнен с доброжелателство, това благоприятства за благоденствието," казва Рикар. "Така че вие самите сте в много по-добро умствено състояние. Тялото ви ще бъде по-здраво, а хората ще гледат на всичко това като на нещо хубаво."

Това звучи страхотно на теория, но как един човек може да бъде алтруист и доброжелателен, без да позволи на егоистичните мисли да се намесят?

Започнете да тренирате разума си, сякаш тренирате, за да участвате в маратон

Според Рикар всеки е способен да има по-чист разум, защото във всяко човешко същество има потенциал за доброта (освен ако не сте сериен убиец или пък в мозъка ви има нещо химически сбъркано).

Както един маратонец обаче, който трябва да тренира, преди да бяга, може да избяга 42 км, хората, които искат да са щастливи, трябва да тренират разума си. Предпочитаният от Рикар метод на треноривоки е медитацията.

"Чрез тренирането на разума ние винаги можем да повишим нивото си на щастие," обяснява Рикар. "Това е като бягането. Ако тренирам, мога да избягам маратона. Може да не стана олимпийски шампион, но между това да тренираш и това да не тренираш има голяма разлика.

Така че защо да не го прилагате и за разума си? Смята се, че доброжелателството, вниманието, емоционалниян баланс и издръжливостта са умения, които могат да бъдат тренирани. Така че ако ги обедините, би могло да се каже, че щастието е умение, което може да бъде тренирано."

И така как човек може да тренира разума си, за да бъде по-щастлив?

Просто отделяйте по 15 минути на ден, за да мислите за щастливи неща

Започнете с между 10 и 15 минути на ден, казва Рикар. Обикновено, когато човек изпитва чувства на щастие и любов, това е краткотрайно, после се случва нещо друго и преминаваме към следващата мисъл. Вместо това обаче Рикар казва, че трябва да се концентрираме върху това да не позволяваме на разума ни да се разсейва и да продължаваме да се фокусираме върху положителните емоции в следващия период от време.

Ако тренирате това всеки ден, само две седмици по-късно може да усетите положителни умствени резултати. Ако пък практикувате това в продължение на 50 години, какъвто е случаят с Рикар, можете също да станете професионалист по отношение на щастието.

Това е подкрепено и от научни изследвания. Дейвидсън открива от своето проучване, че дори само по 20 минути медитация на ден като цяло може да направи хората много по-щастливи.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

ok
# 0
09:02 | 1 February 2016
Пълна глупост
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg