Ако сте сред многото хора, които избягват добавянето на захар в храната си, може би вече сте изчерпали начините да задоволите желанието си за нещо сладко.

Ние ще ви предложим няколко идеи как да добавите сладост към храната си, като използвате източници на естествена захар.

Мед

Ценен от древни времена като храна и лекарство, медът е първата съставка, която ни идва наъм, когато искаме да подсладите ястията си без традиционната захар. Богат на натурални захари, медът също така е пълен с витамини, минерали и аминокиселини, което означава, че спокойно може да го добавите към храната на вашето семейство.

Той е по-сладък от захарта, затова внимавайте с количеството, когато добавяте мед вместо кристалчета захар в някоя рецепта.

Банани

Заредени с калий, витамин С и фибри, бананите са супер универсален и икономичен плод - умен избор, тъй като винаги се намират у дома. Те се славят с естествена сладост и са идеално допълнение към филията с фъстъчено масло, в овесената каша и дори в печива.

Ако използвате банани при готвене, не забравяйте, че те са най-сладки, когато са узрели или презрели. Ако не разполагате с такива, просто поставете във фурната на около 180 градуса и изчакайте да покафенеят.

Сол

Сол за сладост? Но солта е солена, нали?

Забелязали ли сте някога, че във всяка рецепта, независимо дали става въпрос за бисквити или кейк, има и щипка сол? Това е така, защото солта изважда сладостта на храната. Искате ли да подсладите леко половинка грейпфрут? Или нарязани ябълки, диня, дори чаша кафе? Опитайте, като леко поръсите сол вместо захар. Солта ще подобри естествената сладост в храната, като същевременно ще намали горчивината й.

10 от най-нездравословните храни за сърцетоЛюбимата ви храна вероятно е в списъка.

Ябълков сос

Той не е само за деца. Добавете лъжица в овесена каша или обикновено кисело мляко, сложете тънък слой върху печено пуешко или пилешко, заедно с натрошени ядки за изненадващо сладък и пикантен вкус на типичния делничен обяд. Може да намажете върху палачинки или гофретии да поднесете с ябълково вино и кисело мляко за здравословен уикенд брънч.

И разбира се, неподсладеното ябълково пюре може да се използва и при печене. За да заместите захарта в печените продукти с естествената сладост на ябълките, може да се наложи да експериментирате, докато намерите идеалното съотношение.

Канела и други подправки

Канела, индийско орехче, бахар, звездовиден анасон, копър и зелен кардамон са подправки, които позволяват на езика ви да открива по-лесно естествената сладост, която се намира в храната, която ядете. С тях може да подправите кафе, зърнени храни, кисело мляко или всяка друга храна, която бихте искали да подсладите. Не само ще си спестите добавени захари, но и ще се заредите с минерали и антиоксиданти.

Ванилия

Ванилията също е естествено сладка, ароматна и е вкусен начин да се подсладят много храни.

Използвайте шушулка, ванилов екстракт или ванилия на прах - просто се уверете, че не купувате ванилов екстракт или прах с добавени захари. Повечето ванилови екстракти са тинктура от ванилия и алкохол, но можете да намерите някои без. Добавете я в печени продукти като торти и бисквити или в солени ястия като ризото, супа от леща, печени зеленчуци или сосове за паста. Ванилията е задължителна за овесената каша или в млякото.

Кленов сироп

Чистият кленов сироп не трябва да се бърка със сиропите от кленов "ароматизиран" продукт, които ще намерите в много магазини. Тези сиропи са много по-евтини от чистия по една причина - те са главно царевичен сироп и не разполагат с всички здравословни предимства на чистия кленов сироп като изобилието от минерали и полифеноли. Използвайте истинския кленов сироп в овесена каша, кисело мляко, глазури и дори кафе. Той се комбинира изненадващо добре с бекон и наденица, печена сьомга или пиле. Добавете и на сирене или кореноплодни.

Моркови

Не, няма да ви караме да слагате пюре от моркови в чашата с кафе. Те стават по-сладки, когато са сготвени, така че може да ги добавите в сос за паста на базата на домати или настъргани в торти, кифлички и бисквити. Морковите са чудесен източник на антиоксиданти, минерали и фибри, затова ги добавете на неочаквани места, за да подсладите някои от любимите си ястия.

Лук

Подобно на морковите, лукът е друг растителен зеленчук, чиито естествени захари се развиват, когато се готвят. Той е част от основата за много сосове, супи и безкрайни редица рецепти, които се основават на фината сладост на лука.

За да увеличите максимално сладостта му, най-доброто, което трябва да направите, е да го карамелизирате. С малко масло и на ниска температура, той се превръща в идеалната гарнитура за хамбургери, сандвичи, кростини или бъркани яйца.

Мляко

Млякото е богато на лактоза, което е естествена захар. Ето защо ви харесва вкусът му към кафето ви сутрин. С 12 грама натурална захар за чаша, истинското мляко в рецептата може да е причина да използвате по-малко бяла захар в сладкишите. Просто не го бъркайте с кондензираното мляко, което е супер сладко не поради естествените му захари, а заради много добавена захар.

Фурми

Да, те са технически плод. Но са толкова невероятно универсални и чудодейни като начин да се подсладят всички видове храни. Сладките и пълни с фибри фурми имат неповторими аромат и лепкавост, подобни на карамел, и могат да бъдат добавени в бисквити, бонбони, енергийни барове. Те стават на пюре и могат да заместят захарта във всеки сладкиш.