Как да остареем щастливи

1673
Как да остареем щастливи

© Unsplash

Преди 85 години изследователи от Харвардския университет започват "Изследване на развитието на възрастните", за да установят кой начин на живот прави хората щастливи през възможно най-дълго време.

Според сайта, на който е поместена информация за проучването, цитиран от CNBC, всеобхватното изследване се състои от няколко проучвания, включително проучването "Грант", което проследява "268 завършили Харвард студенти от випуск 1939 г. до 1944 г." в продължение на повече от 80 години.

Участниците са разпределени в две категории в по-късен етап от живота им: "Щастливи-добри" и "Тъжни-болни".


"Проучването установи, че има седем навика, в резултат на които хората са щастливи и здрави в по-напреднала възраст, а не завършват живота си тъжни и болни", става ясно от курсът на Харвард за управление на щастието, който учебното заведение включва в програмата си.

9 знака, които разкриват истинската възраст на всяка женаНе само бръчките, побелялата коса, ръцете и шията разкриват истинската възраст на човека


Ето и навиците, които, изглежда, водят до щастлив и добре изживян живот, въз основа на резултатите от проучването:

Да не се пуши.

Избягване на злоупотребата с алкохол.

Поддържане на здравословно телесно тегло.

Ежедневни физически упражнения.

Възприемане на адаптивен стил на справяне с проблеми (Това означава, че разчитате на добри практики за разрешаване на конфликти).

Насърчаване на нагласата за растеж (Инвестирайте в образование или в практики за учене през целия живот).

Поддържане на стабилни, дългосрочни приятелски и любовни отношения.

7 навика на хората, които живеят дълго и остаряват красивоНачин на живот, упражнения, диета са в основата


Участниците, включени в проучването, попълват въпросници за аспекти от живота си като психично здраве и качество на брака на всеки две години. Освен това те предоставят информация за здравословното си състояние на всеки пет години и се интервюират на всеки пет до десет години, "за да документират по-задълбочена информация", според сайта на Харвардското проучване.

"Да остаряваш щастливо и добре, вместо тъжно и болно, е поне донякъде под личен контрол", казва през 2001 г. д-р Джордж Е. Вайлант, бивш директор и един от пионерите на проучването, пред Harvard Gazette.

"Имаме значителен контрол върху теглото си, физическата активност, образованието си и злоупотребата с цигари и алкохол", допълва Вайлант. "С упорита работа и/или терапия отношенията ни със съпрузите и стиловете ни за справяне с проблеми също могат да бъдат променени към по-добро. Успешната старост може да се крие не толкова в нашия хороскоп и гени, колкото в нас самите."

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg