"Храната е най-ясният прозорец към културата и най-прекият израз на характера и историята на дадено място", казва кулинарният експерт и водещ Антъни Бурдейн.

И той го знае най-добре. Като бивш професионален готвач и сега пътуващ телевизионен водещ, той е посетил около 120 страни през годините.

Въпреки огромните възможности за избор на места и храна в наши дни, днес може да бъде трудно (и досадно) да намерите чудесни ресторанти, когато пътувате. Но не и ако се възползвате от няколко хитри трика.

1. Без снимки

Ако търсите място, което да е автентично и да бъде изборът и на местните жители, търсете ресторант, в който менюто не е на английски и няма снимки. Това е гаранция, че там ще намерите истинската и неподправена храна.

2. Само 3 неща

"Любимите ми ресторанти са тези, където приготвят само две или три неща“, казва Антъни. Според него място, на което предлагат всичко – от хамбургери до азиатско, просто не е добро.

Вижте човека, който заряза всичко, отвори бар на плажа и успяВсичко това се случва само за да докаже, че няма невъзможни неща, стига човек да следва мечтите си

3. Не се притеснявайте заради мръсната тоалетна

Ако някой ви каже, че една неподдържана тоалетна е знак, че не трябва да се храните там, опитът на Антъни показва обратното. По думите му, някои от най-вкусните ястия, които е ял, са на места, където не им пука каква е тоалетната. Те знаят, че храната им е добра и това е достатъчно.

4. Домашните любимци са мили

Ако видите куче в ресторанта, това е добър знак, че собствениците не се притесняват и че храната им е добра.

5. Избягвайте туристическите групи

Ако видите тълпи от туристи, които се отправят към дадено място, не отивайте там. Това значи, че заведението е комерсиално и няма да ви предложи автентична кухня.



6. Следвайте местните

Ако сте в Рим, следвайте римляните. Наблюдавайте къде ходят, къде сядат. Така ще си гарантирате, че няма да направите грешен избор.