Британците са известни със своя five o'clock tea (чай в пет часа), а хотел "Риц" в Лондон е мястото, на което ще ви го сервират по всички етикети и с перфектност във всеки детайл. Това е изключително важен ритуал, с който британците се гордеят. Експертът по етикет в хотела Джианду Скану обяснява как се поднася перфектният чай.

"Преди всичко обърнете внимание на съдовете: важно е да ползвате най-фин китайски или бял порцелан, за да сервирате традиционния чай. В "Риц", например, ползваме фин китайски порцелан”, казва Скану.

"За масата е важно да се постели с колосана бяла или кремава покривка и такива салфетки. Използват се сребърни лъжички, каничка за мляко и цедка.“

"Следобедният чай трябва да включва селекция от изтънчени сандвичи – задължителни са тези с краставички!“

Колкото до сладката част от менюто: „Включваме прясно изпечени скуонс (вид кифлички) със сметана и ягодово сладко, френски печива и кейкове, както и богата селекция от чай“.

"Няма точен брой на сандвичите или кифличките, които да сложите в чинията. Всичко зависи от предпочитанията и апетита на човек“, допълва експертът.

Как се подрежда храната на платото

„Сандвичите трябва да бъдат подредени най-отдолу, следват кифличките, а пастите и кейка са най-отгоре. Ние носим кифличките, когато гостите са дошли, за да бъдат прясно изпечени и сервирани.“

Етикетът

"В Риц допълваме постоянно подносите със сандвичи и сладкиши, затова не бързайте с храненето и не се опитвайте да си вземете първи“, казва Скану.

„Следобедният чай продължава не повече от два часа, затова, ако са ви поканили, не стойте до късно. Когато бъркате чая си, внимавайте да не звъните по чашата. Не оставяйте лъжичката вътре, а на чинийката."

"Относно това дали да дъжим кутрето нагоре – по-добре не", казва експертът.

Направете го у дома

„Страхотно забавление е да подготвите събиране за следобеден чай у дома. Дори да не спазвате стриктно всички етикети, постарайте се да има избор от различни водове чай.“