Арсенът се съдържа естествено в ориза, но може лесно да бъде намален при правилното му варене, съобщи британският вестник Daily Mail.

Учени от университета на Шефилд провериха експериментално как готвенето се отразява на съдържанието на арсен в ориза.

Те установиха, че предварителното му попарване отстранява от 50 до 75 процента от канцерогенния химикал.

Препоръката им за готвене на ориз е той да бъде поставен във вряла вода, след пет минути да бъде изцеден, след това да бъде добавена нова вода и готвенето да завърши под капак на ниска температура.

Така се отстраняват до 74 процента от арсена от белия ориз и около 50 процента от кафявите и био варианти. Те се славят като по-здравословни, но арсенът се концентрира в люспата на зърното.

Арсенът е класифициран като канцероген от група 1.

Токсичният химикал се натрупва естествено в ориза, защото се разтваря във вода, а тази култура се отглежда в наводнени полета. Арсенът се съдържа в почвата и с водата преминава в ориза.