Сезонът на барбекютата и зеенчуците е пред нас. Що се отнася до приготвянето им, трудно е да се надмине вкусът, който грилът придава на даровете от градината.

Високата, суха топлина на скарата карамелизира захарта на зеленчука, засилвайки сладостта му. Тя му придава фин, но неподражаем аромат на дим.

Освен това никой не се събира около печка, за да гледа как варите броколи. Но хвърлете броколите на барбекюто и бързо ще съберете компания за вечеря, пише The Guardian.

Но кой зеленчук е подходящ за приготвяне на скара и как точно да го направим? Тук историята става малко по-сложна, защото почти всеки зеленчук може да се пече на скара, но не всички трябва да се готвят по един и същи начин.

Ключът към приготвянето на идеалните зеленчуци на скара е овладяването на няколко лесни, макар и специализирани техники.

Директното печене на скара е методът, по който светът си представя приготвянето на зеленчуци на грил на дървени въглища или на газ. За целта ще ви трябва температура от 230 до 315 градуса и кратко време за печене - от 2 до 4 минути на страна. Вижте какви са тънкостите при приготвянето на различните зарзавати:

Сочни зеленчуци

Авокадо, чушки, царевица, праз, гъби, домати, тиквички

Нарежете по-дебелите зеленчуци, като авокадото (което според ботаниката е плод, но тук ще го споменаваме като зеленчук) и тиквичките, на две по дължина, оставете по-тънките зеленчуци цели. Намажете със зехтин или разтопено масло, подправете с едра сол и прясно смлян черен пипер и ги изпечете на скара до тъмно кафяво от всички страни.

Листни зеленчуци

Кейл, манголд, бок чой, айсберг

Намажете зеленчуците с плоски листа с екстра върджин зехтин или сусамово масло, подправете добре със сол и прясно смлян черен пипер, чесън на прах или сусам и поддържайте средно силен огън на грила, докато покафенеят, но все пак останат свежи.

По-големите листни зеленчуци, като бок чой, манголд и маруля, трябва да бъдат разполовени или разрязани по дължина, намаслени, подправени и изпечени на силен огън. Когато печете маруля на скара, работете бързо: искате да опечете външните листа, като оставите центъра хладен и свеж.

Дълги зеленчуци

Аспержи, зелен фасул, зелен лук, бамя

Поставете четири или пет стръка аспержи, бамя и други подобни един до друг и ги закрепете напречно отгоре и отдолу с клечки за зъби. Намажете с мазнина, подправете със сол и черен пипер и печете, докато покафенеят.

Твърди зеленчуци

Цвекло, артишок

При твърдите или влакнести зеленчуци, като цвекло и артишок, потапянето в подсолена вряща вода преди гриловане прави чудеса. Сварете цвеклото цяло (докато омекне достатъчно, за да го пробиете с клечка - 20 до 30 минути), след това охладете и нарежете.

Артишокът разрежете на две по дължина, след това варете, докато почти омекне (6 до 10 минути). Подправете със зехтин и други подправки и гответе на скара на силен огън, докато покафенее от всички страни.

14 зеленчуци, които всъщност са плодовеСигурни ли сте, че може да направите разлика между плод и зеленчук?

Техники

Опушване

Домати, авокадо

Можете да добавите парчета или стърготини от твърда дървесина (накиснете ги във вода за 30 минути, след това ги отцедете, за да забавите горенето), за да се получи неповторим аромат. Тази техника работи особено добре за сочни зеленчуци, като домати и авокадо.

Разрежете наполовина, подправете добре и поставете индиректно на скарата, така че зеленчукът леко да се бронзира от дима (8 до 12 минути). Ако не сте опитвали пушено доматено гаспачо или пушено гуакамоле, не сте живели.

Приготвяне на жар

Патладжан, чушки, лук

Може би това е най-старата техника за приготвяне на зеленчуци на скара в света и е подходяща за хора, които обичат поовъглената храна. Защото, когато печете на жар, не само можете да изгорите зеленчуците, но и трябва. Техните прегорели кожи имат невероятен аромат на дим. Най-добрите зеленчуци за тази техника са патладжаните, чушките и лукът.

Поставете ги директно върху въглените и ги изпечете, докато се овъглят отвън и омекнат отвътре - 3 до 5 минути на страна, като ги обърнете четири пъти.