Как да се храним здравословно, когато сме на ресторант
Освен веригите за бързо хранене, любимият ни ресторант с местна или регионална кухня също крие големи капани, ако се опитвате да се храните здравословно. Защото ястията, които се сервират там, имат много калории и мазнини, дори и да ни се струват здравословни на пръв поглед.
Неотдавнашно проучване, публикувано в списанието на Академията по хранене и диетика, установи, че в някои определени ресторанти едно-единствено ястие (предястие) може да съдържа повече от 50% от дневните препоръчителни калории за възрастни жени (около 2000 калории на ден) и повече от 40% от средно дневните препоръчителни калории за възрастни мъже (около 2 500 калории на ден).
Като цяло, 92% от храната съдържа повече калории, отколкото препоръчват експертите за една порция.
Кои са най-големите нарушители на диетата? Традиционни ресторанти с американска, италианска и китайска кухни. Което не е толкова изненадващо - огромна порция спагети с кюфтета може лесно да надхвърли препоръчителния брой въглехидрати.
И предварителните проучвания показват, че богатите на въглехидрати храни в ресторантите често имат повече калории, отколкото е посочено в менюто.
И ако някои вериги вече посочват калориите на различните храни и предлагат хранителна информация, има и такива, които не го правят. Това означава, че обикновено не сме наясно с това колко точно консумираме.
Разбира се, всичко това не означава да спрете да се храните или да ходите на ресторант, но е важно да си поставите някои правила и ограничения, за да не нарушите режима си на хранене.
Когато ви сервират храната решете колко ще изядете и помолете сервитьора да ви опакова остатъка за вкъщи. Когато разговаряме в приятна компания, често не осъзнаваме колко храна всъщност поемаме.
Поръчвайте печена, на грил, на пара или варена храна, а не пържено или соте.
Поръчайте си чаша вино, а не бутилка.
Поръчайте си две питиета – едно за предястието и едно за основното. Така ще контролирате колко да ядете.
Ако ви се яде салата, пропуснете сметановия дресинг или висококалоричния топинг, като сирене и бекон. Изберете винегред на основата на зехтин и балсамико.
Яде ви се китайска храна? Поръчайте пиле или скариди на пара с зеленчуци и поискайте сос отстрани. Използвайте само толкова, колкото да овкусите храната.
В италиански ресторант пропуснете крем сосове и ястия с моцарела. Вместо това, изберете опции с доматен сос и настърган пармезан.