Как да се справите с негативните мисли?

1162
Как да се справите с негативните мисли?

© pixabay.com

По данни на учени, средно в рамките на деня човек бива споходен от 60 000 мисли, т.е. по една мисъл на всяка секунда бодърстване.

Най-удивителното е, че от 60 000 мисли, 95% са едни и същи: неща, за които сте мислили и вчера, и преди седмица, ще мислите за тях и занапред.

В това страшно няма, казват учените. Друго е интересно – 80% от мислите на средностатистическия човек са отрицателни. Това буквално означава, че в рамките на ден ни връхлитат до 45 000 негативни мисли.

Очевидно е, че при такова съотношение на положителни/отрицателни мисли е доста трудно да се чувстваме щастливи и удовлетворени.

Д-р Даниел Амен, световно известен психиатър и специалист в областта на визуализацията на мозъчните процеси, е автор на понятието „автоматизирани негативни мисли“.

Накратко, АНМ. Амен казва, че има метод за борба с АНМ.

Как влияят тези 45 000 негативни мисли върху живота ни?

Изследователи от Националния институт по здравето са установили, че те стимулират активността на онези области от мозъка, които отговарят за депресията и тревогата.

Ето как се осъществява този процес. На всяка мисъл мозъкът реагира с емоция.

В отговор на емоция започва синтез на съответни вещества. А веществата, на свой ред, влияят на настроението, самочувствието, психическото и физическото здраве.

Как да избягате от затвора на негативното мислене?Негативните мисли са често срещани, но рядко положението е чак толкова лошо

Как да уловите АНМ?

Ето някои от характеристиките им:

1. Когато собствените ни мисли за нас приписваме на другите. Когато размишляваме какво мислят за нас другите, отдавайки предпочитание на „лошите“ мисли за нас.
2. Черно-бяло мислене. Ако нещо не е наред, ние „боядисваме“ целия ден и цялата ситуация в черно.
3. Когато отрано смятаме, че ситуацията е негативна. „Имаме малко шансове“, „Няма смисъл да се надяваме, че нещо ще излезе“.
4. Принизяваме собствените си резултати и постижения. „Това може да го направи всеки“. „Не съм особено умен“. „Това беше лесна задача“.
5. Драматизираме: „Не мога да си спомня списъка с продукти“. „Има ми нещо на главата“.
6. Сами се обиждаме: „Бездарник!“.
7. Поемаме върху себе си отговорността за чувствата и настроението на другите. „Това е заради мен“, „Аз изисквам вниманието и времето на някого, затова той не успява да направи нещо“.

Как да елиминирате своите автоматизирани негативни мисли?

Осъзнайте ги. Трябва да слушате своя вътрешен глас на критик. Слушайте какво казва, може дори да му дадете име.

Сега вече сте разграничили себе си от тези мисли. Осъзнайте ги. Признайте, че това са „автоматизирани негативни мисли“.

Спирайте се на няколко пъти през деня за минута-две. Може да използвате будилника в телефона. Проследете се. За какво мислите?

Ако отново „микрофонът е в ръцете на вътрешния критик“, чуйте го и му благодарете. Най-важното – сами избирайте за какво да мислите. Така де – всичко започва от мисълта.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg