Как да сме щастливи на работното място?

2220
Как да сме щастливи на работното място?

За да постигнете по-голямо щастие на работа, не е необходимо шефът ви да спре да ви се обажда през нощта. Не е необходимо да печелите повече пари. Не е необходимо да следвате мечтата си да бъдете сомелиер, например, според Срикумар Рао, автор на книгата „Щастието на работното място", който води и курс в Колумбийския университет. Най-голямата пречка пред щастието е просто схващането ви, че сте подвластни на обстоятелствата, безсилни пред нещата, които ви се случват, казва той. "Ние създаваме това, което изживяваме," добавя Рао. Ето и 10 стъпки към щастието на работното място, според неговите препоръки:

Избягвайте етикетите "добро" и "лошо"

Когато се случи нещо лошо, не се самобичувайте, казва Рао. Вместо това, когато допуснете грешка, внимавайте след това без да осъждате. "Правете каквото трябва да правите, но не губете спокойствието си и вътрешния си мир."

Упражнявайте "изключителна издръжливост"

Рао дефинира "изключителна издръжливост" като способността човек да се възстановява бързо от нещастията. "Прекарвате много време в ненужни, безплодни самообвинения и обвинения на другите," пише той. "Занимавате се с безсмислено търсене на виновника и давате извинения, които знаете, че са нелепи. Ако сте издръжлив, се възстановявате и продължавате към велики дела." (Той също така казва, че ако напълно приемете съвета за избягването на етикетите "лоши неща", не е нужно въобще да упражнявате издръжливост.)

Оставете настрани недоволството

Рао казва, че ключът към това да си щастлив на работното място е да оставиш настрани недоволството. "Съзнателно забравете за миналото." "Трудно е, но с упражнения ще свикнете как да го правите."

Не губете време в завист

"Когато завиждате все едно казвате: Вселената е ограничена и в нея няма достатъчно успех за мен," казва Рао. "Вместо това бъдете щастливи, защото каквото и да се е случило на другия, ще се случи и на вас на настоящата ви работа или в друга компания."

Намирайте страстта в себе си, а не в работата си

Естествено, че можете да си фантазирате за работата мечта, която ви дава добра заплата, позволява ви да правите някакво социално добро, да работите с брилянтни и приятно колеги и да сте се прибирате вкъщи навреме за вечеря. Рао обаче предупреждава да не се търси тази перфектна работа и дори да не се вярва, че тя съществува. Вместо това той съветва да промените начина, по който мислите за настоящата ситуация. Например, вместо да мислите за себе си като за мениджър човешки ресурси в банка, се определяйте като някой, който помага на други банкови служители да хранят семействата си и да спестяват за бъдещето.

Представете си се преди 10 и след 10 години

Много от проблемите, които не са ви давали да заспите преди 10 години, в момента не представляват нищо за вас. Осъзнаването на тази истина ще ви помогне да развиете перспективите пред вас.

Откажете се от модела за щастие "ако/тогава"

Рао казва, че мнозина от нас разчитат на дефектния модел за щастие "ако/тогава". Ако стана главен изпълнителен директор, тогава ще съм щастлив. Ако изкарвам шестцифрена заплата, тогава ще съм щастлив. "Няма нищо, което трябва да получите, да направите или да бъдете, за да сте щастливи," според него.

Инвестирайте в процеса, а не в резултата

"Резултатите са абсолютно извън вашия контрол," според Рао. Ще подготвите почвата за разочарование, ако се концентрирате прекалено много върху това какво се надявате да постигнете, вместо върху това как смятате да стигнете до него.

Мислете за другите хора

Дори и в корпоративния свят, където всеки е сам за себе си, Рао съветва да смятаме, че живеем във вселена, в която центърът е някой друг. Ако добрият човек бъде подминат при повишението, той въпреки това, може все още да успее по други начини. "Оспорвам схващането, че трябва да си безскрупулен човек, за да оцелееш в корпоративната среда."

Заменете мултитаскинга с правилно мислене

Рао смята, че мултитаскингът пречи на щастието. "Мултитаскингът просто означава, че правиш зле много неща и това ти отнема много повече време," според него. Вместо това той препоръчва да се работи по задачите в 20-минутни интервали, които постепенно се увеличават до два часа. Изключете всякакви електронни уреди, които могат да ви разсейват. Според него с упражнения ще можете да постигнете много повече и с по-малко усилия.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Kekko
# 0
16:06 | 18 June 2012
I'm not worhty to be in the same forum. ROTFL
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg