Как да убиете някого и наистина да се измъкнете?

18247
Как да убиете някого и наистина да се измъкнете?

© Pixabay

През 2005 г. професор по право от Мичиган публикува статия в специализирано издание по право, в която описва как да извършите убийство и да се измъкнете.

Материалът му получава много внимание, защото, за разлика от много измислени истории за "перфектни престъпления", сценарият, който професорът по право Браян Калт описва, е реален и много възможен.

Простото престъпление на проф. Калт се извършва в зона с площ от 50 квадратни километра, наречена Зоната на смъртта. Тя е разположена на върха на най-известния супервулкан в Америка - национален парк Йелоустоун.

В този оазис без закони човек може да извърши всякакво сериозно престъпление, като например убийство, да си признае и все пак да си тръгне свободен. Ето как:

По-голямата част от националния парк Йелоустоун се намира в щата Уайоминг. Най-северните и най-западните части на парка обаче минават през границата в съседните щати Монтана и Айдахо. 

Тук се корени възможността за перфектното престъпление, благодарение на слаб текст в Шестата поправка на Конституцията на САЩ.

Нека си представим човек, който убива някого в ​​частта на парка, която се намира в Айдахо. Той е арестуван и отведен в Уайоминг, в чиято юрисдикция е паркът, за да бъде съден.

Тъй като обаче Конституцията на САЩ изисква всяко съдебно дело да се проведе в щата, в който е извършено престъплението, убиецът трябва да бъде върнат в Айдахо. Пред съда в този щат той може да се позове на Шестата поправка.

Тя гласи, че всеки съден трябва да получи справедлив процес пред безпристрастно жури, съставено от представители от щата и района, в който е извършено престъплението. Това трябва да е лесно, но не и в случая на национален парк Йелоустоун.

Когато е създаден Йелоустоун, целият парк е разположен във федералния район на Уайоминг, включително частите, които днес попадат в щатите Монтана и Айдахо. Така че докато щатът, в която е извършено престъплението, е Айдахо, районът е Уайоминг.

Това означава, че журито трябва да бъде съставено от хора, живеещи в границите на националния парк Йелоустоун в Айдахо. За щастие на обвиняемия обаче, никой не живее в северната част на Айдахо, попадаща в Йелоустоун.

Тъй като журито не може да бъде образувано, не е възможно човекът да бъде съден за престъплението. Така че, теоретично, той трябва да бъде освободен, посочва Amusing Planet.

След като Калт официално описва Зоната на смъртта, тя влиза в съдебна битка. Ловец незаконно застрелва лос в частта на Йелоустоун, попадаща в щата Монтана. Той използва аргумента на Калт в изслушването си пред съда и изисква съдебното жури да бъде съставено от хора, живеещи в щата Монтана и района Уайоминг.

И въпреки че в тази част на Щатите живеят хора, много от тях не са достатъчно квалифицирани, за да бъдат избрани за съдебни заседатели, така че е  много трудно, ако не и невъзможно, да се състави пълно съдебно жури от дванадесет човека.

За съжаление, съдът отхвърля този аргумент, а ловецът не обжалва решението.

15 факта за жестоката и могъща японска мафия ЯкудзаВ момента тя води мащабна война

Просто решение на проблема, според експертите, е да се приеме закон, който поставя териториите от национален парк Йелоустоун под юрисдикцията на щатите, в които те се намират. Конгресът обаче не смята, че Зоната на смъртта е проблем. 

"Съдилищата могат или не могат да се съгласят, че моята вратичка в закона съществува, като във всеки случай тази статия не е предназначена да вдъхновява никого да извърша престъпления", пише Брайън Калт в оригиналния си труд.

"В крайна сметка, престъпността е лоша, но това нарушава Конституцията. Ако съществува вратичката, описана в това есе, тя трябва да бъде затворена, а не да се пренебрегва", допълва той.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас