Как да управлявате живота си

3279
Как да управлявате живота си

© pixabay.com

Как да знаем винаги къде сме, кои сме и какви са нашите цели? Като следваме будистките правила, смята Виктория Есауленко, маркетингов директор.

В един момент от живота си тя успява да изкара курс по медитация випасана – става дума за древна техника за метидиране на будизма. Първите споменавания за нея са още от преди 2500 година. Самата дума означава „да видиш живота такъв, какъвто е“.

Седемте правила на будистите:

1. Нашият мозък не приема да бъде управляван. Затова често, когато се опитвате да медитирате, неочаквано установявате, че една част от мозъка ви си спомня вашата среща с любим човек, друга – още разсъждава върху дискусията с шефа по-рано тази седмицата, а трета – се е пренесла в танцовия клуб, където ви предстои да бъдете тази вечер.

2.  Всичко е в главата ви. Всички зависимости, всичко, към което сте привързани. Знаете ли защо? Погледнете нагоре. Мозъкът ненавижда, не търпи какъвто и да е контрол. Само пробвайте и ще забележите, че не може да се договорите с него. Ако сте решили да си удряте главата в стената, винаги ще намерите причина да го направите.

3. Медитацията випасана е невъзможна без медитацията анапана – метод за трениране на мозъка да се подчинява на собственика му. Само практикувайки анапана, разбирате колко самостоятелен е мозъкът и колко трудно е да се успокои всичко, което се случва в него, без ваше участие.

В непонятна, остра и раздразнителна ситуация е необходимо да затворите очи, да се съсредоточите върху дишането си през носа. Направете няколко дълбоки вдишвания и издишания, усетете как въздухът минава в тялото ви и си повторете „вдишване – издишване“. Напълно възможно е да видите ситуацията с други очи. Не такава, каквато е изглеждала по-рано.

10 храма в Бали, които бихте искали да посетите Специална извадка от хилядите религиозни места там

4. Нещата не стоят така, както в действителност изглеждат. Хората придават твърде голямо значение на себе си. На никого не му влиза в работа например как сте облечени, какво ядете и т.н., когато това не засяга техните лични интереси. Трябва да знаете, че в собствената ви глава и в реалността може да сте различни хора.

5. Един от основните обети в курса по медитация е благородното мълчание. Това е свят обет и трябва да бъде основен обет в живота. Не бива да давате съвети, ако не ви ги искат. Не предлагайте вашите съвети, ако не ви питат. Не изказвайте своето мнение, ако никой не го търси. Не си струва да обсъждате другите хора и обстоятелствата в живота им. Но! Комплименти може да правите! Особено, ако въобще не биват очаквани.

6. Търпението е основната сила на медитиращия, но и не само. Древна поговорка гласи: Ако седите дълго на брега на реката, може да видите как покрай вас във водата плува трупа на вашия враг.

7. Вниманието управлява реалността. Вниманието е първата от четирите стъпки към пробуждането.
 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

БАКБ с нов, модерен офис в София

Цветелина Бориславова, председател на Надзорния съвет, символично...