На пазара излезе нова книга със заглавие „Пълно ръководство за суши и сашими“. Един от авторите й е Роби Кук, главният суши готвач на нюйоркския ресторант Morimoto, който е един от най-популярните в Голямата ябълка.

Вижте шест съвета от книгата, които ще ни гарантират по-голямо удоволствие при яденето на суши:

1. Резервирайте си маса в суши ресторант, като имате предвид, че рибата е най-прясна във вторник и петък.

Тогава се правят рибните доставки от популярен японски пазар, от където поръчват заведения в цяла Северна Америка и Европа.

2. Бъдете разумни с подправки. За да изпитате най-добрата комбинация от соя, риба и ориз, трябва да устоите на изкушението да смествате с уасаби вашия соев сос.

Пикантната паста може направи соса мътен и да компрометира неговите вкусови качества. Ако имате нужда от малко повече пикантност, добавете уасаби директно към сушито.

Вижте още: Най-скъпите храни в Япония

3. Яжте като професионалист. Всяко парче суши изисква различна техника на потапяне в соевия сос.

За нигири (парчета риба, поставени върху ориз) важи правилото да потопите рибата, но не и ориза. Рулата суши пък трябва да се потапят само от едната страна.

4. Мислете сезонно. Две от най-добрите риби, например през есента, са катсуо - вид риба тон, както и санма - мека скумрия.

5. Не прекалявайте. Недейте да поръчвате огромни количества суши. Знаете, че става въпрос за сурова риба, която губи част от вкусовите си качества, когато престоява дълго време.

Вместо това седнете на бара пред суши майстора и когато сте готови за следващото ястие, тогава го поръчайте.

6. Бъдете мили с небцето си.

Когато поръчвате суши, задължително започнете със сашими, след това продължете с по-тлъсти риби, като поръчате нигири и завършете с нарязани суши рула.