Как да заспим, ако сме заобиколени от лоши новини?

954
Как да заспим, ако сме заобиколени от лоши новини?

Изглежда, че всеки път, когато гледате телевизия напоследък, в света се случва нещо лошо.

Независимо дали става дума за пандемия, масови стрелби, полицейска бруталност, съдебни заседания или проблемите на известните личности, всички тези теми могат да повлияят на вашето благополучие.

Затова е и разбираемо, че ако лошите неща се случват в новините, и сънят ви може да страда от това.

Когато мислим за неща, които не можем да контролираме, тялото ни реагира по определени начини. Прекомерното безпокойство може да провокира обостряне на тревожността, което ни държи будни през нощта и влияе на качеството на съня.


Всъщност, тревожността (възбудата) може да попречи на добрия нощен сън, дори ако циркадният ритъм е зададен и ви се спи.

Но в днешния новинарски климат е нереалистично да се предполага, че можете да отрежете изцяло информацията. Знаем, че трябва да избягваме лошите новини преди сън, но все пак до нас идва дадена информация по един или друг начин.

И така възниква въпросът: как да спим, когато всичко наоколо е лошо? Ето няколко съвета:

Първо, изключете други здравословни състояния

Докато лошите неща, които се случват около вас и в новините, може да повлияят на съня, има и основни медицински състояния, които трябва да изключите.

Тревожността и депресията обикновено се свързват с трудности със съня и затова винаги трябва да бъдат част от оценката. Други медицински състояния, които могат да причинят затруднения със съня, са сърдечна недостатъчност, хипертиреоидизъм, гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ), хипертония, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и астма.

Събуждайте се по едно и също време всеки ден

Добре е да разработите последователна рутина за сън, за да поддържате циркадния си ритъм в правилната посока. Фокусирайте се върху времето за събуждане, а не върху времето за лягане, защото така имате повече контрол върху събуждането от аларма, вместо да се надяваме да бъдем уморени до определен час всяка вечер.

Това е полезно, защото когато тялото ви има постоянен цикъл, то помага за секрецията на мелатонин по едно и също време всеки ден. Тогава естествено се уморяваме и знаем какво да очакваме от телата си всеки ден.

Практикувайте реалистични навици, които могат да помогнат за намаляване на стреса

Когато около нас се случват лоши неща, това може да увеличи симптомите на тревожност и да ви държи будни през нощта.

Опитайте се да практикувате техники за управление на стреса през деня в неутрално време, като диафрагмално дишане или прогресивна мускулна релаксация, което ще ни помогне да управляваме това безпокойство, ако се появи през нощта.

Можете да създадете определено „време за притеснение“. Може да звучи странно, но ще ви помогне да разделите стреса си. Изберете време всеки ден, за да се тревожите, много преди лягане. Това ще ви помогне да предотвратите притеснението и безпокойството да се прокраднат отново, когато искате да заспите.

Не използвайте леглото за нищо друго, освен за сън

Независимо дали работите от вкъщи или гледате телевизия на леглото си, време е да промените местоположението. Седнете на дивана, на кухненската маса или в кафене. Извършвайки няколко други дейности в леглото си, може да се създаде негативна връзка между будността (и честото чувство на стрес) и обичайното ви място за сън.

Изключете известията на телефона си един час преди лягане

Естествено е да искате да сте информирани. Пълното изключване може също да дойде със собствен набор от проблеми с психичното здраве. Въпреки това, мозъкът ви не е предназначен да абсорбира толкова много травмираща информация.

Задайте граници, като изключите вашите известия или новини най-малко един час преди лягане. Това може да ви помогне да се отпуснете психически, така че да не се фокусирате върху новините точно сега.

Движете се през деня

Движението е важно за цялостното здраве и може да ви помогне да заспите. Не е нужно да ходите на фитнес всеки ден – ходене, танци, бягане са достатъчни. Доказано е, че повишаването на общото ниво на физическа активност подобрява качеството на съня. А освен това упражненията намаляват стреса и мускулното напрежение, което също може да повлияе на почивката.

Не оставайте в леглото, ако не можете да спите

Може да си мислите, че лежането в леглото ще ви помогне да заспите, но всъщност ще направи обратното.

Ако сте в леглото и не можете да спите, станете и се разходете. Да останеш в леглото буден може, всъщност, да програмира леглото ви да изпраща сигнал за „събуждане“ вместо желания сигнал за „сън“, който искате. Станете след около 20 до 30 минути, но ако започнете да се чувствате сънливи, това също е знак да се опитате да заспите отново след малко.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg