Да си направите резервация в световноизвестния ресторант Sukiyabashi Jiro в Токио е извънредно трудно.

Да не говорим пък да убедите най-добрия суши ресторант в света с три звезди Michelin да наруши собствените си правила. Според един човек обаче точно това се е случило миналия октомври.

Колийн Сандалук и съпругът й водят 10-годишния си син на вечеря в известния ресторант, който може би никога преди не е позволявал на дете на подобна възраст да седне на неговите маси.

Съпругът на Колийн – Майк, работи за Shell и семейството живее навсякъде - от Холандия през Катар до Канада. Те пътуват през цялото време и винаги търсят хранителни преживявания - независимо дали опитват хумус в Израел, кюфтета в Швеция или се хранят в бижуто на Копенхаген - Noma.

"Храната наистина е една фокусна точка за нашето семейство", казва Колийн. А най-големият й любител е 10-годишният й син Кларк.

Преди четири години той и Колийн гледат документален филм за суши майстора и собственик на Sukiyabashi Джиро Оно.

Колийн чете субтитрите на глас на Кларк, тъй като той все още не може да го направи сам. Филмът обаче толкова му харесва, че сушито се превръща в една от любимите му храни.

Така че, когато семейството планира пътуване до Токио тази есен, Колийн знае, че ще означава много за сина й, ако имат възможност да се срещнат с Джиро, един от кулинарните му идоли.

Тя също знае, че е почти невъзможно да се направи резервация с дете в това заведение. Въпреки това тя опитва.

Вижте още: Най-добрите суши ресторанти в света

Семейството резервира места в петзвездния хотелMandarin Oriental в Токио, тъй като знае, че ресторантът обслужва приоритетно подобни клиенти. После моли портиера за помощ.

Очевидно е, че не са много хората, които се опитват да заведат децата си в този ресторант. От Mandarin Oriental посочват, че портиерът рядко получава искания, подобни на това. Все пак той склонява да направи резервация за трима.

Осемгодишната сестра на Кларк - Луси, остава в хотела с детегледачка и има урок по оригами вместо да хапва суши.

Колийн е толкова щастлива, че се разплаква. Предстоят им обаче още изпитания. Едно от тях е на входната врата на ресторанта, когато персоналът вижда на колко години е синът й.

След като на вратата е повикан и самият Оно, той повтаря на семейството, че детето е твърде малко и не може да бъде допуснато заради правилата на ресторанта. След като чува разказ за това, че е идол на детето обаче, все пак го допуска на една от масите.

Кларк е толкова развълнуван и горд, че изяжда цялото меню от 20 парче суши, включващо морски таралеж, калмари, сардина, сьомга и хайвер нигири.

Оно дори подарява подписан екземпляр от книгата си на момчето и позира за снимки с него.