Как интелигентните хора работят по-малко и получават повече

12390
Как интелигентните хора работят по-малко и получават повече

Някои хора имат невероятна способност да правят нещата перфектно. Те гледат на своите нощи и уикенди като на свещени и все пак успяват да направят повече, отколкото хората, които работят 10 или 20 часа повече седмично.

Ново проучване от Станфорд показва, че за това си има причина.

Според изследването, производителността на час спада рязко, когато работната седмица превиши 50 часа, а след 55-часова седмица пада още повече, което губи смисъла на допълнителното натоварване.  

Точно така, хората, които работят до 70 часа (или повече) на седмица, всъщност получават същата сума, като хората, които работят 55 часа.

Интелигентните хора знаят колко е важно да посветят уикенда на отпускащи и подмладяващи дейности. Те използват своите почивни дни, за да си гарантират по-продуктивна следваща седмица.

Знаем, че е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, затова ето малко помощ. От Huffington Post правят преглед на някои неща, които можете да направите, за да намерите баланс през уикенда и да идете на работа на 110% в понеделник сутрин.

1.  Изключете се. Изключването на връзката е най-важната стратегия за уикендите, защото ако не можете да намерите начин да се откъснете от работата си в петък вечерта до понеделник сутринта, тогава никога не я напускате.

Да бъдете на работното си място 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата ви излага на постоянен стрес, който ви спира да презаредите. Ако не можете да оставите целия уикенд да не работите, да не проверите мейлите или да не отговорите по телефона, тогава опитайте се да определите конкретни часове в събота и неделя за това.

Например, проверете съобщенията си в събота следобед, докато децата ви се забавляват и в неделя вечер след вечеря. Планирането на кратки блокове от време ще облекчи стреса, без да се жертва работата.

2. Минимизирайте домакинската работа. Домакинската работа може да заеме целия ви уикенд. Това води до невъзможността да се отпуснете и почивате. Така реално се получава, че имате седемдневна работна седмица.

За да не се случи това, трябва да планирате работата си така, че да я свършите през седмицата, а ако не се справите през определеното време, ще довършите през уикенда.

3. Тренирайте. Няма време за упражнения през седмицата? Имате 48 часа всеки уикенд, за да го направите. Движението на тялото ви в продължение на 10 минути освобождава невротрансмитера, който намалява стреса. Упражненията също са чудесен начин да реализирате нови идеи.

Много успешни хора признават, че най-добрите им идеи идват, докато са на открито и спортуват – колело, тичане, каране на ски или сърф, градинарство - ключът е да откриете физическа активност, която прави това за вас и след това да я превърнете във важна част от уикенда.

4. Разсъждавайте. Използвайте уикенда, за да размишлявате върху по-големите въпроси, които формират и които биха помогнали за вашата индустрия, организация или работа. Извън ежедневието от работната седмица, сега можете да видите нещата в съвсем нова светлина.

Използвайте тази проницателност, за да промените подхода си следващата седмица, като подобрите ефективността и ефикасността на работата си.
Как да бъдете продуктивни, работейки 70 часа на седмица5 правила, които ще ви помогнат, когато гоните краен срок

5. Правете нещо със страст. Може да се изненадате какво се случва, когато преследвате нещо, което правите със страст през уикендите. Това е чудесен начин да избягате от стреса и да отворите ума си.

Дейности, като музика, четене, писане, рисуване или дори игра с децата ви, могат да помогнат да стимулирате различен начин на мислене, от който да извлечете  огромни дивиденти през следващата седмица.

6. Прекарайте качествено времето със семейството си. Това е от съществено значение, ако искате да се презаредите и да се отпуснете. Дните от седмицата са толкова забързани, затова не позволявайте хубавите моменти да се загубят в уикендите ви.

Заведете децата си в парка, съпруга/та в любимия си ресторант, посетете родителите си. Ще се радвате, че сте го направили.

7. Планирайте микро приключения. Купете билети за концерт или игра, направете резервация за готиния нов хотел, който току-що отвори в центъра. Вместо да бягате на пътеката, планирайте екскурзия.

Опитайте нещо, което не сте правили преди, или нещо, което не сте направили от дълго време. Проучванията показват, че очакването на нещо различно, което ще ви забавлява, ще подобри значително настроението ви през цялата седмица.

8. Събуждайте се по същото време, както през седмицата. Толкова е съблазнително да спите през уикенда, за да наваксате съня си. Смяната на времето за събуждане нарушава циркадния ви ритъм. Вашето тяло преминава през сложна поредица от фази на сън, за да се събудите отпочинали и освежени.

Една от тези фази включва подготовката на съзнанието ви за събуждане, затова хората често отварят очи точно преди будилникът да звънне. Ако проспите обичайното време за събуждане през уикенда, в крайна сметка ще се чувствате уморени.

Това не само ще развали деня ви, но и ще ви направи по-непродуктивни в понеделник, защото вашият мозък не е готов да се събуди в обичайното си време. Ако трябва да наваксате със съня, просто си лягайте по-рано.

9. Определете сутрините като „време за мен" . Може да ви е трудно да си отделите време през почивните дни, особено ако имате семейство. Намирането на начин да започнете деня с нещо, което ви харесва, ще  ви донесе щастие и спокойствие.

Умът ви постига върхови резултати от два до четири часа, след като се събудите, затова станете рано, за да направите нещо физическо, а след това седнете и се захващайте с умствена дейност, докато съзнанието ви е най-будно.

10. Подгответе се за предстоящата седмица. Уикендът е чудесно време да прекарате няколко минути, планирайки предстоящата седмица. Само 30 минути планиране може да доведат до по-висока производителност и намаляване на стреса.

Седмицата ви ще бъде много по-лека, когато влезете в нея с план за всичко, върху което трябва да се съсредоточите. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg