Как интернет променя мозъка ни

8765
Как интернет променя мозъка ни

Всички го усещаме по един или друг начин:нашият мозък не успява да догони развитието на технологиите. Той е принуден постоянно да се справя с растящото информационно натоварване, а това променя нашите физиологични процеси, мислене, памет, ефективността на работата ни. Какво именно се случва, когато нашето съзнание се пренастройва за информационната епоха:

Прави ли ни Google по-глупави?

През 2008 г. въпросът „Прави ли ни Google по-глупави?“, зададен от журналиста Никълас Кар обиколи света. Това бе първият опит за достъпно обяснение как точно интернет влияе на на нашия мозък. Впрочем Кар е песимист по въпроса – той показва как интернет влияе негативно не само на паметта и способността ни за аналитично преосмисляне на информацията, но и на способността ни за творчество. По-късно представата за промените, настъпващи в съзнанието ни, значително се разшириха.

Да, Google влияе зле на паметта ни, защото ние всъщност не се и опитваме да запомним, а това постепенно отслабва самата ни способност за последващо възпроизвеждане на информация (което всъщност е част от работата на оперативната памет).

Освен това увеличаването на скоростта, с която възприемаме информация, влияе негативно на нейното разбиране. Цялата информация, която попада в нашето съзнание, първоначално се обработва от оперативната памет. Ако съдържанието ѝ се определи като важно (в процеса на на осмисляне), то се отвежда в дълбоката памет, която според част голяма част от учените е безгранична. За разлика от нея оперативната памет- тази, която ползваме непрекъснато, може да работи с до три-четири информационни единици. Или както казва професорът от Университета на Вирджиния Питър Дулит ние непрекъснато сме залети от информация, в която се опиваме да намерим поне някакъв смисъл с оперативна памет колкото грахово зърно.

Следствие от претрупването на нашата оперативна памет е значителното влошаване на способността ни за концентрация. Многозадачността и неспособността за концентрация отдавна се сочат от учените като враг номер едно на ефективността на работата ни.

В същото време експеримент с тинейджъри, които в продължение на десет дни играли компютърни игри, показа значително подобряване на способността за прехвърляне на вниманието от цифрови и текстови задачи на визуални обекти и обратно. Друго проучване пък показа, че видеоигрите повишават сръчността и реакциите на хирурзите.

Така че темата остава с отворен край. По думите на специалистите по-сложна от човешкия мозък е само Вселената. Основната способност на нашият мозък е пластичността: ние умеем да се адаптираме и променяме под влияние на задачите, които трябва да решава нашия мозък.

Вижте още:Американски учен: Google ни прави по-глупави

Защо не можете да останете във Facebook само 5 минути?

С всички се случва нещо такова: влизате във Facebook за няколко минути, колкото да прочетете лично съобщение, и след час- час и нещо си давате сметка, че още сте там, четейки поредния пост. Какво се случва? В подобна ситуация две особености на нашия мозък действат синергично: получаването на удоволствие от новата информация измества от ограничената ни оперативна памет всички останали задачи, които само допреди минути са ни се стрували важни. Като мишки в клопката на собствените си рефлекси ние продължаваме да натискаме копчето. Впрочем експериментът е направен именно с мишки: след натискане на определено копче, мишките получавали стимулация с ток върху невроните в центъра в мозъка, който отговаря за удоволствието. Експериментът завършва плачевно. Мишките постепенно забравят за всичките си други потребности. Отново и отново те натискат копчето за еуфория, забравяйки да се хранят и почиват до пълно изтощение и смърт.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg