Учени установиха, че на закуска залагаме на хранителни продукти, ръководейки се от глада, на обяд – по навик, а на вечеря – заради удоволствието.

Специалисти от университета в щата Канзас са анкетирали над 300 човека за причините, по които избират едни или други храни в течение на деня. Резултатите показали, че за закуска най-често се избират овесени ядки, яйца, млечни продукти или кафе. Това решение е продиктувано от глад, потребност от храна и полза за здравето.

Когато наближи обед, хората предпочитат удобните решения, които са базирани на основни навици или изхождат от цената. Например купуваме сандвичи, обичайния обяд и т.н., пише Daily Mail.

Вечерята на свой ред е свързана с удоволствието, социализацията и разнообразието в хранителното меню. Тогава ни се иска да изядем нещо по-вкусничко. Тук предпочитанията са по-широки – от италианска паста до морска храна.

Топ 5 на плодовете за отслабванеХапвайте ги без угризения!

Така се оказва, че храната сутрин и по обед е свързана с физиологични и рационални потребности, а вечерно време яденето е призвано да удовлетворява психологичните потребности, свързани с общуването, удоволствието и отпускането.