Как изглежда шпионско съоръжение от Студената война днес

7101
Как изглежда шпионско съоръжение от Студената война днес

В края на Втората световна война в Берлин над 400 000 домове са разрушени, а по улиците на града има около 75 милиона кубически метра останки, които трябва да бъдат изчистени.

Отломките от разрушените сгради са изхвърлени най-вече извън границите на града, но някои от сметищата остават в рамките му. Около осем подобни бунища, известни като schuttberg, съществуват в Берлин, които вече са част от ландшафта на града.

Най-високото от тях и това с най-интересна история е Teufelsberg, или Дяволската планина, разположено в западните части на Берлин.

Вижте още: В ЦРУ търсят библиотекар с годишна заплата от 100 000 долара

Teufelsberg е с височина 80 метра и се състои от 26 милиона кубически метра баластра. Намира се на мястото на бивша нацистка военна школа за обучение, изградена по проект на главния архитект на Хитлер Алберт Шпеер.

В действителност, руините на школата все още са погребани под него. След като съюзниците печелят войната, те опитват да разрушат школата с експлозиви, но структурата е толкова здрава, че решават за по-лесно да я погребат под развалините.

Всеки ден до 800 товарни коли стоварват 7000 кубически метра строителни отпадъци в Teufelsberg. Те са събирани и товарени най-вече от жени, защото след войната равносметката за Германия е 15 милиона загинали, изчезнали или ранени мъже.

Така че  отговорността по почистването и възстановяването на страната пада до голяма степен върху жените. Те са известни като trümmerfrauen, или "каменните жени", заради усилията им.

Въпреки че Teufelsberg се използва като сметище до 1972 г., хълмът заема окончателната си форма и височина до края на 1950-те години.

С 80 метра височина над околностите и 120 метра над морското равнище, Teufelsberg е най-високата точка в Берлин. Именно затова американската армия стича, че е идеалното място за създаването на подслушвателен пост.

Първата дейност на този пост е да следи съобщенията, идващи от Източна Германия. През 1963 г. постоянните му структури вече са построени.

Съоръжението обаче в никакъв случай не е тайно. То разполага с пет големи радарни купола, кацнали на върха на три- и шестетажни кули.

Всеки радарен купол разполага с масивни 12-метрови сателитни антени и най-сложно оборудване за шпионаж, което дава възможност на САЩ и британското разузнаване да засичат сателитни сигнали, радиовълни, микровълнови връзки и други предавания.

Мястото се управлява от Американската агенция за национална сигурност (NSA) и се говори, че е част от мрежата ECHELON, превръщайки се в една от най-големите подслушвателни станции.

Въпреки че съществуването му не е тайна, достъпът до съоръжението е силно ограничен, което поражда всякакви слухове. Като например за съществуването на таен тунел под хълма, който служи като авариен маршрут или база за подводници.

Разположен високо над всички препятствия, Teufelsberg се радва на отличен прием на повечето радиочестоти. След падането на Берлинската стена и края на Студената война съоръжението е изоставено през 1992 г.

През 1996 г. парцелът от 4.7 хектара е продаден на частен предприемач, който планира да построи на него хотел и музей за шпионин, но проектът никога не е реализиран.

Teufelsberg в момента се използва като зона за отдих. Берлинчани се срещат тук през лятото за пикник, пускане на хвърчила, парапланеризъм и планинско колоездене. През зимата на хълма се организират спускане с шейни и сноуборд.

Самото съоръжение е бавно разпадаща се развалина. Крадци и вандали са ограбили всякакви ценни материали. Цялата му налична повърхност пък е покрита с графити.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg