Как изглежда женският портфейл

3966
Как изглежда женският портфейл

За книгата си „Изпитанието на парите“ социоложката Жан Лазар е провела десетки интервюта с финансови съветници и техните клиентки, за да отговори на един въпрос: Наистина ли жените са толкова користолюбиви и разхитителни, колкото традицията ги представя?

Нека видим нейната присъда в четири точки:

Управлението

Днес звучи банално, но жените е трябвало да чакат 20 век, за да получат правото да разполагат с банкова сметка на собствено име (а не на това на съпруг, баща или друг попечител). Дотогава „традиционно мъжът и децата на третата класа изкарвали парите, а в края на седмицата ги връчвали на майката, която ги харчела според нуждите на домакинството“, обяснява социоложката. Дали всичко това е отживелица?

Не“, обяснява Лазар. „Все още жените се ангажират повече с плащането на данъци и осигуровки, такси за училище и управление на сметките, които трябва да подсигурят бъдещето на децата“.

По-малко опарени на борсите, но...

Жените инвестират по-малко на борсата от мъжете, а когато го правят, имат склонност към по-дългосрочни и по-малко рискови инструменти. За компенсация жените по-често теглят револвиращи кредити, най-често заради предлаганите клиентски карти, с които дамите пазаруват не само за себе си, но и за дома и близките си. Клиентските карти са един от основните източници на женската свръхзадлъжнялост.

Сметка „Развод“

Жените са по-заплашени от риска от безработица или труд на непълно работно време и по думите на социоложката това ги прави по-склонни да крият част от доходите си от половинката и да не ги влагат в общата сметка. Но и мъжете имат своите прегрешения към общия бюджет- на всеки 100 евро, похарчени за алкохол в Европа, 60 евро се падат на мъже.

Така или иначе финансите в семейните отношения е една твърде деликатна тема. Наистина ли след евентуален развод всичко трябва да се раздели по равно? Жените са по-малко убедени, че е така, и някои стигат дотам, че си откриват сметки, които банкерите деликатно наричат „сметка развод“.

Финансовият съветник често знае повече от съпруга

Финансови съветници споделят пред Лазар, че понякога са запознати с интимния живот и бъдещите планове на клиентките си повече, отколкото собствените им съпрузи. Но понякога тайните се разкриват и двойката трябва да си изясни въпроси като подаръци за любовници, непризнати грешки, понякога отпреди брака, и тайни кредити. Още по-конфузно е, когато финансовият съветник на семейството е един. „Банкерите в този случай буквално влизат в ролята на посредник на двойката“, разказва финансов консултант.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас