Как изглеждат дрехите на човек, загинал преди 5300 години

5984
Как изглеждат дрехите на човек, загинал преди 5300 години

След откриването на Йоци Ледения човек в европейски ледник през 1991 г., учените се възползват от богатството от информация, която предоставят 5300-годишните му мумифицирани останки.

Кафявите очи и беззъбата уста на татуирания мъж сочат, че той най-вероятно прекарва своите четиридесет години в обработване на земя и паша на животни. Учените смятат, че той вероятно страда от болезнена болка в стомаха по времето, когато умира от бърза, макар и насилствена смърт, в Алпите.

След 25 години на обширни научни изследвания и медийно отразяване, Леденият човек от Неолита сигурно може да бъде наречен „най-старата знаменитост на Европа“, пише National Geographic.

1500-годишната мумия погребана с ботуши на Adidas?Снимка от гробница в Алтайските планини изуми обществеността

 

И подобно на останалите звезди от съвремието ни, най-важният и неизбежен въпрос е с какво са облечени.

Леденият е намерен през 1991 г. с пълен набор от дрехи, включително палто, кожни гамаши, кожена шапка и обувки. Поради разлагането на кожата в продължение на хиляди години обаче, учените не успяват убедително да установят специфичните животински видове, които са послужили за изработка на някои компоненти от гардероба на Йоци.

Натуралистична реконструкция на Йоци, която може да бъде видяна в Южнотиролския археологически музей

Изборът на животни, които да послужат за изработването на облеклото от древността, предоставя уникални прозрения за миналото на човека. Дали дрехите се носят само от практическа гледна точка или пък отразяват социалния статус на ползвателя им? Дали животинските кожи са избирани само заради тяхната наличност или са ценени заради специфичните им качества?

Изследователите са успели да открият древни ДНК маркери в девет проби от кожа, използвана за изработката на различни артикули от облеклото на Ледения. Анализът им показва, че изборът на облекло на Йоци е селективен и прагматичен.

Днес вече знаем, че препаската на праисторическия човек и палтото му са направени от кожа на питомна овца, като за целта са използвани най-малко четири животни. За палтото на Йоци е използвана кожа и от опитомени кози, чиито прадеди бродят по хълмовете и долините на Централна Европа до днес.

Разходете се из италианско пещерно село, замръзнало във времето В сицилианската провинция Трапани има портал във времето с височина около осемдесет метра и седемдесет метра дълбочина

 

Фактът, че дрехата е направена от най-малко няколко животни, принадлежащи към най-малко два различни вида, показва, че са използвани материали, които са били подръка в момента.

От друга страна, гамашите на Йоци също са изработени от кожи на опитомени кози, но тук по-скоро става въпрос за избор на материал заради специфичните му качества. За това говори фактът, че в Швейцария са открити подобни обувки на 6500 години.

Връзките на обувките, изработени от говежда кожа, допълват списъка на опитомените видове, използвани за създаване на облеклото. Но Йоци очевидно е и ловувал. Колчанът му, например, е направен от дива сърна, докато кожената му шапка е създадена от кожата на кафява мечка.

Леденият човек е открит от германски туристи на 19 септември 1991 г. Първоначално се е смятало, че е труп от нашата епоха. Премахнат е от леда от полицейските власти от Инсбрук, което наранява мумията.

Истинската му възраст е установена в моргата в Инсбрук. Тялото му е намерено на стотина метра от италиано-австрийската граница, на италианска територия. Днес той е изложен в Южнотиролския археологически музей в Болцано, Италия.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg