Как карантината помага на пчелите?

5859
Как карантината помага на пчелите?

© Pixabay

Докато милиони хора по света бяха принудени да си стоят по домовете тази пролет, дивите животни се възползваха от отсъствието на човека в естествената им среда, свиването на трафика и пониженото замърсяване на атмосферата.

В социалните мрежи се появиха клипове на диви прасета, лисици, елени и всякакви други представители на свободната фауна, които се разхождат по обезлюдените улици на градовете.

Един от видовете обаче, които може би трябва да се радват най-силно на отслабената човешка активност, са пчелите, твърдят учени, цитирани от BBC.


Пчелните семейства през последните години намаляват в много региони на планетата , като понякога това се дължи на мръсния въдзух или на пестицидите, използвани в селското стопанство.

Природозащитниците са притеснени, че ако тази тенденция се задълбочи и пчелите започнат да изчезват масово, ще се промени обликът на цялата планета, а и животът на хората. Това е така, защото тези насекоми са основните "опрашители" на растенията и помагат за размножаването на над 80% от земеделските култури, които човечеството консумира.

Икономическата стойност на пчелите в глобален мащаб се оценява на 120 милиарда долара.

През последните няколко седмици, едно от нещата, които пряко се отразяват на техния живот, е намаленото количество на вредните емисии в атмосферата. Според учените емисиите, генерирани от индустрията, трафика, строителството и останалите човешки дейности, ограничават разпространението на ароматните молекули от цветовете на растенията, като по този начин пречат на изхранването на пчелните семейства.

Свиването на автомобилния трафик също помага на насекомите. Според проучване от 2015 година всяка година, само по пътищата на Северна Америка, загиват над 24 милиарда пчели и оси, ударени или премазани от превозни средства.

Медузи в каналите на Венеция (видео)Вече стана ясно, че венецианските канали са с много по-чиста вода заради намаляване на водния трафик поради ограниченията върху придвижването и липсата на туристи в разгара на епидемията от COVID-19


Но докато дивите пчели усещат позитивните ефекти от карантината, за професионалните пчелари и фермерите, които разчитат на услугите на техните "крилати колеги", за опрашване на насажденията, не може да се каже същото.

Ограниченията за пътуване, наложени почти по целия свят, затрудняват осигуряването на сезонни работници, които да помагат за събирането на меда. Търговията с пчелни майки и кошери, с която се обновяват популациите, също е затруднена в момента.

Великобритания например внася своите пчелни майки основно от Италия, като те обикновено пътуват със самолет. Сега това е почти невъзможно.

В Съединените щати пчелите всяка година опрашват земеделски култури на стойност около 15 милиарда долара. Най-зависими от тях са бадемите, пъпешите и тиквичките.

Само за производството на бадеми в Калифорния са необходими над два милиона пчелни семейства. Пчеларите обикновено местят своите кошери в близост до насажденията, за да улеснят процеса на опрашване. Сега обаче тази дейност също е силно затруднена.

Еколозите се надяват, че настоящата "пауза" в стопанската активност на цялото човечество ще послужи за пример и уроците, научени по време на пандемията, ще могат да се прилагат и в бъдеще за запазването на много биологични видове, в това число и пчелите.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg