Как магаретата и мулетата в Санторини носят печалба от туристите

3370
Как магаретата и мулетата в Санторини носят печалба от туристите

© Peta.org

Магаретата и мулетата са една от емблемите на гръцкия остров Санторини.

Те са част от почти всяка картичка, магнит, сувенир или рекламна снимка в социалните мрежи на острова.

Туристите на място пък ги използват като атракция в изкачването по изтощителните 500 стъпала до град Фира.

Удоволствието обаче има жестока цена и тя се заплаща с живота на магаретата и мулетата, алармира природозащитната организация PETA. Германското й представителство публикува три различни разследвания, разкриващи мизерния живот на животните, които са принудени да служат като "таксита" на Санторини.


Разследването под прикритие на PETA Германия разкрива, че магаретата са принудени да носят тежки товари, практически не получават почивка от жаркото средиземноморско слънце и им се отказва достъп до храна и вода.


Peta.org

Снимки, направени през юли 2022 г., показват множество животни с дълбоки, нелекувани рани. PETA Германия споделя снимките с експерта по конете д-р Максимилиан Пик, който потвърждава, че условията на Санторини, са жестоки.

"Снимките и видеозаписите доказват, че животните в Санторини са изложени на условия без хуманно отношение: не само че имат многобройни кожни рани, но и белезите, открити по главата, хълбоците и краката, са доказателство за нелекувани наранявания. Седлата и юздите са неподходящи за езда и превоз на туристи. Да се карат животните да стоят на жаркото слънце, без да им се осигурява вода или храна, е жестоко. Те обикновено са претоварени, когато превозват туристи (понякога двама ездачи на едно животно) по стръмните стълби.", обяснява  ветеринарният лекар.


Peta.org

След предишното разследване на PETA Германия през 2018 г. беше въведен нов закон, но въпреки това, кадри от 2019 г. показаха, че той не се спазва и не се прилага. Импровизираните и зле прилягащи седла на животните им причиняват кървави наранявания, които не се лекуват,

Действителността е още по-жестока, тъй като някои от животните да носят вериги от остра метална тел, които се врязват в кожата на главата им. Собствениците бият, удрят и влачат животните, спрели да си починат.


Peta.org

Работниците принуждават изтощените животни да продължат да превозват туристите през целия ден, допълват от PETA Германия.

Още през 2018 г. първият видеоклип, публикуван от организациите на PETA, показва магарета и мулета, принудени да пренасят тежки туристи нагоре и надолу по 500 стъпала по няколко пъти на ден.


Peta.org

Според ветеринарните препоръки магаретата не трябва да носят повече от 20% от собственото си телесно тегло, приблизително 110 килограма. Но стремящите се към печалба собственици пренебрегват съветите и позволяват да се качат много по-тежки хора, което натоварва силно гърба и ставите на животните.


Peta.org

Дори и след като завършват изтощителното изкачване до върха, те не могат да си отдъхнат, тъй като са вързани за стена под палещото слънце без достъп до вода или сянка.

Дори през нощта магаретата и мулетата не си почиват, тъй като извозват боклука в града, допълват от PETA.

 

 

 

 

 

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

1
# 0
17:06 | 6 June 2023
НА тези хора не трябва да им се позволява дори да се доближават до животни. Жестоки изроди!
Потребител
# 1
14:06 | 6 June 2023
Боже, какъв ужас! Защо все още това престъпление н е спряно??
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg