Как мексиканските наркокартели перат парите си?

22186
Как мексиканските наркокартели перат парите си?

В Мексико действат няколко големи наркокартела, между които Синалоа, Ла Фамилия и Хуарез.

Тези престъпни организации купуват кокаин, обработен в Южна Америка, и го вкарват нелегално в САЩ с цел продажба. След това обаче те трябва да върнат спечелените пари в Мексико и то тайно.

По време на воденото наскоро дело за пране на пари срещу 32-ама членове на мексикански картел, специалният агент Джил Деневиц обясни как тези картели придвижват парите си.


Вижте още: Най-опасните затворнически банди в САЩ

Много картели рискуват, връщайки печалбите си накуп обратно в Мексико, но по-опитните ги изпират, за да избегнат конфискацията им на границата. За да направят това, те използват два основни метода – чрез финансови институции и чрез търговия.

Чрез финансови институции

Първо, ако трафикантите решат да изперат парите чрез финансови институции, те трябва да депозират "мръсните си пари" в банка.

След това следва процес, наричан "разслояване". Трафикантите изпращат спечелените пари чрез различни преводи на различни сметки, които се водят на различни имена в различни страни.

Количествата на депозитите и на изтеглените пари варират, за да бъде затруднено проследяването на така наречената хартиена следа. (някои трафиканти дори изпращат наркопарите обратно в Мексико с преводи, маскирани като плащане за важни суровини, като злато например.)

Накрая вече изпраните пари се вливат в основната икономика, като изглежда, че идват от напълно законни транзакции. Например трафикантът би могъл да използва сметките си, за да закупи надценени артикули от компания, която перачът на пари вече притежава.

При използването на финансови институции трафикантите обаче рискуват да бъдат засечени, защото данъчните власти в САЩ изисква банките да обявяват депозитите над 10 000 долара. Когато картелите трябва да придвижват милиони долари обаче, депозирането на суми под тази може да се проточи доста и данъчните могат да започнат да душат наоколо.

През 2010 г. например най-голямата европейска банка HSBC бе заловена да придвижва над 881 млн. долара на картела Синалоа, пише Business Insider.

Пране на пари чрез търговия

Когато се стремят да избягват банките, наркотрафикантите първо доставят печалбите директно на перачи на пари. В тези случаи посредник, свързан със съответния картел, урежда връзката между човека, който ще изпере парите и този, у когото са наркопарите.

Последният отговаря на обаждането и чака да получи код, даден от посредника на перача на пари. Когато двамата са сигурни, че става въпрос за едно и също нещо, човекът с парите ги предава.

Вижте още: Най-богатите наркобарони в историята

Тогава перачът на парите трябва да ги обърне в стоки с висока стойност, като злато или диаманти, а в някои случаи дори текстилни продукти или играчки. След това тези неща се изнасят и се препродават за мексикански песо.

Накрая трафикантът "инвестира" печалбите от продажбата на тези стоки в някакъв бизнес, а парите се появяват чисти от мексиканската страна на границата.

"Зная, че прането на пари чрез търговия става все по-популярно сред наркокартелите, отчасти заради нови изисквания, въведени през 2010 г. от мексиканското правителство, които ограничават използването на щатски долари в страната," заявява Деневиц пред съда.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

кешовица
# 0
20:02 | 23 February 2015
Да, но нали веригата започва с това да имаш пари... няма абсолютно никакво значение посоката на потока средства, той винаги отива отново при пари.
Mimi
# 1
20:02 | 23 February 2015
Profit.bg са решили да изперат парите си! :D
виа фискалис
# 2
15:02 | 23 February 2015
как става в БГ? имаш пари купуваш препарати от хюве фарма и ги продаваш на птицевъдна ферма, от там купуваш пилета и ги продаваш в арабския свят, от там взимаш петрол, който продаваш в ЮАР, откъдето взимаш камъни и продаваш в Нидерландия, срещу което взимаш рибено брашно и продаваш в БГ за пилетата, които продаваш в араб...
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg