Как Плутон беше изритана от Слънчевата система, или една тъжна история

3764
Как Плутон беше изритана от Слънчевата система, или една тъжна история

© Pixabay

"В продължение на 76 години тя се смяташе за девета планета в нашата Слънчева система, но учените понижиха Плутон, тъй като е твърде малък”.

С тези думи журналистката от BBC Фиона Брус разказа новината, която обикаля света на 24 август 2006 г., предизвиквайки вълна от широко възмущение.

Докато тези, които отговарят за актуализирането на информацията в енциклопедиите и учебниците се хващат за главата, интернет гъмжи от мемета, в които се появява Плутон, изразяващ емоции, вариращи от гняв до самота.


А отговорникът за трагедията е Майк Браун, астроном от Калифорнийския технологичен институт, известен като CalTech, специализирал се в изследването на пояса на Кайпер - група от астрономически тела, останала след формирането на Слънчевата система.

През 2005 г. Браун и неговият екип откриват обект, наречен Ерис, който бележи съдбата на Плутон.

“Ако не беше Ерис”, каза Браун пред BBC, “Плутон вероятно щеше да бъде пометен завинаги под килима. Въпреки че от началото на 2000 г. астрономите бяха наясно, че Плутон също е част от пояса на Кайпер, беше ясно, че никой наистина не иска да промени статуса му, тъй като ще бъде трудно и обезпокоително. “

Астрономите не искаха да се борят с обществеността и наистина нямаше убедителна причина да променят Слънчевата система”, обяснява ученият.

“Дори и да нямаше смисъл от научна гледна точка, беше добре да остане така. Проблемът е, че след като открихме Ерис и разбрахме, че Ерис е по-масивна от Плутон, нямахме друг избор, освен да направим нещо.”

Това “нещо” беше окончателно решено от Международния астрономически съюз през август 2006 г., след като те решиха да определят какво е планета.

Невероятни открития, които все още нямат научно обяснениеСветът е пълен с чудеса

Въпреки че в тази история Майк Браун играе ролята на лошия, истината е, че той никога не е имал нищо срещу Плутон … точно обратното.

“Спомням си, когато бях малък, имах плакат на стената си с всички планети, техните орбити и дори някои астероиди. Художникът си беше представил повърхността на Плутон с игли, които се издигаха към небето и бяха толкова деликатни, че изглеждаше, че ако докоснахте се щяха да се счупят … Как да не бъда очарован от такова далечно, странно и деликатно място? Плутон беше едно от любимите ми като дете,” разказва той.

Планетата джудже е открита през 1930 г. от американския астроном Клайд Томба.

През 30-те години на миналия век обаче не е имало критерии за сравнение на откритието на Томба, нито определение за това какво е планета.

Когато Браун и екипът му откриват Ерис през 2005 г. и разкриват, че тя е по-голяма от Плутон, става ясно, че нещата не могат да продължат по този начин.

Затова Международният астрономически съюз за първи път постановява определение за планета.

За да бъде планета, обектът трябва да обикаля около Слънцето, да е кръгъл и да е ясно отграничен, с други думи, да няма други обекти наблизо. В последното Плутон се проваля.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg