В нашата храносмилателна система има стотици различни микроорганизми.

По-голямата част от тях са бактерии, повечето от които са полезни.

Именно те произвеждат няколко важни хранителни вещества, включително витамин К и някои B-витамини, помагат за разграждането на фибрите, които тялото не може да усвои, превръщайки ги в полезни мастни киселини.

В червата има две основни семейства добри бактерии: бактероидити и фимикути. Телесното тегло е свързано с баланса на тези две семейства бактерии.

И тук идва въпросът - как обаче да постигнем правилното съотношение на тези бактерии в организма?

С помощта на пробиотиците.

Смята се, че някои пробиотици могат да подтиснат усвояването на хранителните мазнини от организма и да помогнат за по-лесното им изхвърляне. С други думи, те способстват да усвояваме по-малко калории.

Според различни проучвания пробиотиците помагат за освобождаване на GLP-1 - хормона на ситостта. Повишените нива на този хормон, от своя страна, спомагат да се горят калории и мазнини.

Пробиотиците повишават и нивата на протеина ANGPTL4, който способства за изхвърлянето на мазнините.

Освен това консумацията на повече пробиотични храни намалява риска от възпаление, което да доведе до затлъстяване.

Кои са най-добрите храни, богати на пробиотици?

Ферментирали зеленчуци – кисело зеле, туршия, зеле, кисели краставички

Кисело мляко/кефир – това е най-известният у нас източник на пробиотици. Киселотто мляко подпомага храносмилането и дава доза протеин. Изберете натурално, без подсладители

Квас – хлябът с квас не само ще ви засити, но и ще ви зареди с лактобацили, които са полезни за храносмилането

Изводът: Хапвайте богати на пробиотици храни и ще се радвате на здрав стомах и по-малко килограми.