Как се дефинирате сандвичът, според различните закони

4450
Как се дефинирате сандвичът, според  различните закони

Лесно е да се каже какво е сандвич. Хляб с гриловано сирене? Определено е сандвич. Или питка с бекон, салата и домати? Няма съмнение.

Нещата по-скоро започват да сe объркват, когато трябва да определим какво не е сандвич. Хот-догът сандвич ли е? А буритото или дюнерът?

Въпросът за сандвича звучи като нещо, за което човек може да размишлява дълго. Но отговорът има различни измерения в различните щати на САЩ.

Има случаи, в които правителствата са преценили правото на хранителната индустрия да използва думата сандвич само за определени храни. Ето какво казват законите в няколко щата в Америка.

Калифорния: Хот-догът е сандвич

Хот-догът често е поставян в центъра на драмата със сандвича. Независимо от това, че се използва описанието на хранителен продукт, който се предлага с хляб, много пуристи настояват, че хот-догът заслужава собствена категория.

Калифорнийското законодателство твърди, че един хот-дог в крайна сметка е сандвич. В закона тези думи са подкрепени от твърдението, че сандвичът e и хот-дог, и хамбургер.

Прилагането на етикета "сандвич" на бургерите е по-малко противоречива, но все още си струва да се обсъждаме.

Масачузец: Буритото не е сандвич

Когато веригата Qdoba заплашва да навлезе на територията на Panera Bread в Шрюсбъри, Масачузетс, собственици на пекарната франчайз се възпротивиха. Те твърдяха, че пристигането на мексиканската верига би нарушило споразумението за лизинг с White City Shopping Center и по-специално клаузата, която забранява други ресторанти за сандвичи.

"Ние бяхме изненадани, защото смятаме, че буритото не е сандвич", каза Джеф Акерман, собственик на франчайз група Qdoba. Върховният съд на окръг Уорчестър се съгласи. Когато въпросът се появи пред съда през 2006 г., главният готвач и писател Кристофър Шлезингер свидетелства против Panera, казвайки: "Не знам готвач или кулинарен историк, който да нарече сандвич едно бурито. Всъщност, тази мисъл би била абсурдна за всеки."

В крайна сметка, на Qdoba е разрешено да се премести в търговския център. Според The New Webster Third International Dictionary сандвичът е „две тънки парчета хляб, обикновено намаслени, с тънък слой (като месо, сирене или чубрица), разположени между тях ".

Така, следвайки логиката нито буритос, нито кесадиляс могат да бъдат наречени сандвичи.

Министерство на земеделието в САЩ: Сандвичът е месо между две филийки хляб

Ако искате да знаете дефиницията за определено ястие, служителите в Министерството на земеделието на САЩ (USDA) са се погрижили за това. Когато става дума за сандвичи, министерството има следва строги критерии.

"Един сандвич е месо или пилешко месо, напълнено между две парчета хляб, кифличка или бисквита", каза Марк Уейлър, който работи в Агенцията за безопасност на храните. Неговото определение идва от Food Standards and Labeling Policy Book, използван от отдела. Тук не се включват храни, като буритос, дюнери, хот-дог.

Министерство на земеделието: Бурито е сандвичоподобно ястие

Всъщност, дефиницията на USDA може да не е толкова проста и обикновена, колкото изглежда. Един сандвич е едно нещо, но "сандвичоподобен продукт" е различно. Така например буритос, фахитас, дюнери са определени като сандвичоподобни продукти, но ако са пакетирани.

Същото важи за хот-дога и хамбургера. Тогава месо между парчета въглехидратно ястие сандвич ли е? Във Food Standards and Labeling Policy Book ясно се посочва, че продуктът "не се счита за традиционен сандвич"

Ню Йорк: Ако е сервирано между хляб, е сандвичКогато става дума за сандвичи, Ню Йорк не прави дискриминация. Според тамошното законодателство сандвичът е студен или топъл, съдържа разнообразна плънка, поставена между хляб, бейгъл, пита. Той може да е кръгъл, на ролце или отворен.

Тук се включват панини, клубните сандвичи, буритос, гирос и т.н., което прави щата един от най-либералните в това отношение.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Не пак. Отново!
# 0
18:06 | 18 June 2017
Тас балгарската много труден? Мимето много си проЗД!
Отново
# 1
13:06 | 18 June 2017
Много се радвам на журналисти, които пишат МасачузеЦ, много сте грамотни, браво. По това разбирам дали да обръщам внимание на журналистиката, деца неграмотни.
Пак ли
# 2
13:06 | 18 June 2017
Абе журналисти, които сте наясно с всички сандвичи по света - я си прочетете заглавието и си изяснете българския език.
Мимето
# 3
17:06 | 17 June 2017
а хуй вътре в путка вкаран не е ли пак сандвич?
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg