Как се става специален агент на ФБР?

2923
Как се става специален агент на ФБР?

След терористичните атаки от 11 септември борбата срещу тероризма се превърна в приоритетна задача на ФБР. Агентите, които участват в антитерористични операции, трябва да преминат през тежка програма на обучение, съобщава "Дойче Веле".

Академията, в която ФБР провежда обученията в борба срещу тероризма, се намира в Куантико, щата Вирджиния. Новите агенти, облечени с бежови панталони и тъмносини тениски, се упражняват на стрелбище.

Стрелбата е новост за повечето от бъдещите специални агенти, разказва шефът на академията Тимоти Деланди: "При нас попадат най-различни хора - ветерани от войните в Ирак или Афганистан, бивши полицаи, земеделци, зоолози или пилоти. Повечето от тях досега никога не са боравили с оръжие."


Десетки хиляди кандидатстват всяка година

ФБР-агент може да стане всеки американски гражданин, независимо от пола, на възраст между 23 и 37 години, който вече се е утвърдил в професията си. Коя професия упражнява той не е от значение. По-важно е да може да докаже на изборната комисия, че притежава други качества - например, че е много отговорен. Процедурата по набирането на кандидат-агенти трае цяла година.

Десетки хиляди подават молби онлайн - от тях само 7 000 получават достъп до входния тест, а само 1 100 годишно се допускат в академията. Престоят в Куантико трае общо 20 седмици. Те са част от процедурата по избора. На втория ден от встъпването си в академията кандидатите се подлагат на фитнес-тест.

Онези мъже, които не успеят да направят 30 лицеви опори без прекъсване, имат право да повторят теста шест седмици по-късно. Ако не успеят, трябва да напуснат академията. При жените нормата е 14 лицеви опори. Тества се и бягането на късо и дълго разстояние, под норма се правят и коремни преси.

Физическата подготовка представлява една четвърт от цялостното обучение на ФБР-агентите. Други 25% се падат на уменията по стрелба, както и на теоретичната подготовка по право. Бъдещите агенти трябва освен това да знаят как се провеждат разследвания и какви са нормите при писане на доклад.

Преди да получат оръжие в ръка, агентите трябва да са запознати с правилата - така наречените "Deadly Force"-правила. Специалният агент Ричард Шот обяснява: "Оцеляват" само най-добрите. "Едва след като разясним тези правила, на много от бъдещите агенти им става ясно, че ще им се наложи да стрелят по друг човек или пък че е възможно да бъдат убити.

В този момент повечето осъзнават, че не са в състояние да стрелят по човек. Те напускат сами академията, още през първата седмица от обучението", казва Шот. След 20 седмици в Куантико приключва основната подготовка на ФБР-агентите. Около 850 души годишно я приключват успешно. Те започват работа в едно от 56-те бюра на ФБР в страната с начална заплата от 57 хиляди долара годишно.

Източник: БГНЕС

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg