Как ще изглежда животът ни през 2022 г. според IBM?

11184
Как ще изглежда животът ни през 2022 г. според IBM?

Технологичният гигант IBM е известен с дръзките си предсказания за бъдещето. Компанията обяви последния си списък „5 в 5“, като изтъква пет иновации, които според нея ще имат най-голямо влияние върху живота ни в идните пет години, пише Science Alert.

Според компанията само след няколко години ще видим огромно развитие на изкуствения интелект, ултрамощните телескопи, смарт сензорите и медицинските устройства с ползи от здравеопазването до околната среда и разбирането на Земята и Вселената.

Всички тези предсказания са базирани на технологиите и развитието на науката, които се случват в момента. Няма друг начин да разберем какво може да се появи в идните пет години. Но вижте прогнозите за близкото бъдеще и може да поискате да ги проверите отново през 2022 г., за да разберете дали учените са били прави.

1. Благодарение на изкуствения интелект речта ни ще бъде прозорец на менталното ни здраве

Можете да разберете много неща за даден човек от начина, по който говори – дали е отегчен, прритеснен, разсеян или нещастен. Ние сме еволюирали като хора, за да разбираме тези подсказки, но бързото развитие на възможностите на компютрите за обработване на данни означава, че анализът на речта е на път да стане още по-прецизен.

IBM прогнозира, че след пет години „това, което казваме и пишем, ще бъде използвано като индикатор за менталното ни здраве и физическото ни благосъстояние“. Например ментални проблеми и заболявания, като Паркинсон, могат да бъдат забелязани по-рано с приложение за мобилен телефон благодарение на изчисленията на изкуствен интелект в облак. Колкото по-рано бъдат открити симптомите, толкова по-големи са шансовете да бъдат излекувани.

Може да изглежда невероятно да свързваме речта със симптоми на заболявания, но вече се появяват подобни експериментални системи. Миналата година екип от университета в Южна Калифорния създаде програма, която може да засича вариации от нормален говор и да открива признаци на депресия.

2. Зрението на супер герой ще стане възможно с изкуствения интелект и мощни нови устройства

Според IBM малки мощни камери, комбинирани с изкуствен интелект, ще ни помагат да виждаме повече до 2022 г.

Освен видима светлина, ще можем да забелязваме микровълни, милиметрови вълни и инфрачервени образи през малки устройства, които могат да се поберат в джоба. Представете си визуалния капацитет на нещо като скенер на летището, но в устройство с размерите на телефона ви.

Използвайки този вид технология, ще можете мигновено да разберете дали храната е безопасна за ядене, а самоуправляващите се автомобили ще могат да виждат през мъгла или дъжд много по-лесно.

Първите подобни устройства вече се появяват, като слънчевите очила EnChroma, които помагат на далтонистите да виждат цветове за първи път. Сега те са скъпи и експериментални, но до 2022 г. могат да се превърнат в нещо обичайно.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg