Как ще се строят домовете на бъдещето

1919
Как ще се строят домовете на бъдещето

В зората сме на следващата индустриална революция. Работната ръка се заменя все повече от новите технологии.

На строителните площадки ще виждаме все повече модерни машини вместо армии от яки мъже. Сега роботите със заложени в съзнанието им строителни схеми и закрепени на телата винтове могат да построят големи жилища само за ден.

3D печатът може да създаде сгради с нулеви отпадъци, снабдявани с електричество и слънчева енергия.

Автоматизираното строителство днес помага за изграждане на жилища на труднодостъпни места, в отдалечени райони или за създаването на подслон на хора, пострадали по време на бедствие.

Роботите могат потенциално дори да строят или да отпечатват жилища буквално навсякъде.

Дронове

Ние ги познаваме като малки, дистанционно контролирани квадракоптери, със заложени кодове и различни приложения, но и способни да транспортират внимателно различни материали.

Благодарение на птичия им поглед и създаването на 3 D изглед към строителния обект, значително се подобрява начинът, по който работниците по проекта в различните отдели комуникират един с друг.

Американският стартъп Skycatch в момента използва високо автоматизирани дронове за някои високопрофилни строителни проекти, като се говори, че те ще се включат и в изграждането на новия 175-акров Apple Park в Купертино, Калифорния.

Как ще изглеждат смартфоните след 10 години През погледа на дизайнера Филип Старк

Автономни превозни средства

Японската компания за строителна техника Komatsu е доста напред, защото използва SkyCatch дронове като очи за напълно автоматизирани булдозери.

Според доклад на BBC, триизмерните модели на дадена строителна площадка се изпращат от дроновете до компютър, който след това предава информацията на безпилотната машина, за да се проследи курсът й.

Германската автомобилна корпорация Daimler също започна да тества автономни камиони през 2015 г. С помощта на доставчика на компоненти Bosch, той се надява да пусне напълно автоматизираното превозно средство на практика до "началото на следващото десетилетие" - само след около три години.

Така че до 2030 г. шофьорите за доставка може да са далечен спомен, тъй като камионите се зареждат с роботи, изпращат се самостоятелно и механично се разтоварват.

3D принтери

Благодарение на адитивния печат, по-известен като 3D печат, сега е възможно да се отпеча почти всичко, включително строителни материали като тухли и бетон. В Китай някои компании твърдят, че са отпечатали цели конструкции от бетон чрез хартия с големи 3D принтери само за няколко часа.

Все пак доверието в тяхната устойчивост е ниско и никой не иска да живее в тези китайски къщи, коментират експерти в тази област. Използвайки изследванията, направени в университета в Айндховен, строителната компания DuBox, базирана в ОАЕ, успя да отпечата "по-безопасен" бетонен елемент.

"Можем ли да защитим подобно строителство? Това е, което ни интересува ", казва представител на компанията. "Когато печатаме, в сместа можем да поставим и сензори, които да ни показват състоянието и устойчивостта на завършената сграда, сега и в бъдеще".

При 3D отпечатване също така има прецизно използване на материала, като се печата според изчислената структурна якост, така че да няма почти никакви отпадъци. Освен това така се дава възможност на архитектите да създават по-сложни и странни дизайни.

След като 3D печатът е напълно комерсиализиран, изграждането на дома ще бъде променено завинаги. Очаквайте да видите стая за 3D печат, вградена във всяка къща на бъдещето, която собствениците на жилища могат да използват за отпечатване на ежедневни предмети, като чинии, лампи, кърпи, кранчета, дори и кухненската мивка.

Платформи за рециклиране

Строителната индустрия е един от най-големите замърсители в света. Само в Обединеното кралство през 2012 г. около половината от 200-те милиона тона отпадъци от страната идват от строителната индустрия.

Дигитални стартъпи, като LOOP, създадени миналата година от Lydia Dutton и Terry Clarke, имат за цел да отговорят на тези въпроси с онлайн платформа за строителната индустрия.

LOOP Digital Marketplace е място, където се предлагат отпадни строителни материали и те могат да се използват от други компании с цел пълното им оползотворяване. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg