Как смехът ни лекува

2632
Как смехът ни лекува

© pixabay.com

Смехът удължава живота както на здравите, така и на болните, казва Андрей Беловешкин, лекар и кандидат на медицинските науки.

Когато европейците за първи път решили да изследват източните практики, те били шокирани от факта, че тибетските будисти постоянно се шегували с тях.

Европейците настоявали за сериозност, но им било обяснено, че чувството за хумор е задължително условие за постигане на сложни практики в медитацията. И днес може да се види как хора „много сериозно“ медитират или се занимават със здравословно хранене, което значително повишава риска от орторексия.

Да се смееш на себе си и на другите е много полезно за здравето. Статистика сочи, че едва 10% от човешкия смях е провокиран от смешки.

Още през 60-те години на 20 в. в университета Станфорд психиатърът Уилям Фрай полага основите на смехотерапията. Промяната в чувството за хумор е признак за редица нарушения. Например, остаряване. С възрастта се смеем все по-малко, това е лошо. Едно дете се смее 20 пъти по-често от един възрастен човек.

Смехът отпуска. Той позволява бързо да се освободим от напрежението. Освен това има ефект на внезапно превръщане на напрегнато очакване в „нищо“.

Смехът прави страшните неща нестрашни. Поради това много хора панически се боят от смеха, те се боят, че смехът ще ги лиши от „авторитет“.

Когато двама души се смеят заедно, това бързо намалява напрежението между тях след тежки събития. Като цяло един съвместен живот, изпълнен със смях, води до по-продължителни взаимоотношения.

За жените чувството за хумор е важен критерий при избора на партньор. Смехът сближава. Той е социална емоция – свързва хората, независимо дали една шега е била смешна или не. Смехът е реален индикатор за близост.

Смехът, освен това, понижава нивото на кортизола и подобрява имунната функция на организма. В някои изследвания е доказано, че смехът подобрява чувствителността към инсулина. Механизмът обаче засега остава неясен.

5 поуки, направени след пътуването, в което всичко се объркаПонякога пътуването може да се превърне в реален кошмар


В рамките на едно изследване диабетици и здрави хора сядат да ядат, а след това слушат скучна лекция или гледат комедийно шоу. След шоуто при диабетиците е регистрирано минимално покачване на нивото на захарта, сравнено с резултатите от слушане на лекция.


Смехът помага и да учим. Учените са установили, че децата, които се смеят, по-добре се обучават. Смехът стимулира обучителния процес. Децата, които не реагират на смешки, имат по-ниски резултати в училище.

Освен това практиката сочи, че навикът да се смеем над себе си е свързан с дълголетие, по-добро самочувствие и ред други показатели.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg