Kак цигарената индустрия задушава света

6839
Kак цигарената индустрия задушава света

Нито една индустрия не е по-лоша от цигарената. Въпреки различните държавни програми, които имат за цел да изкоренят тютюнопушенето, повече от 250 милиона деца по света в бъдеще ще умрат от цигарите, пише Frugaldad.com.

Пушенето е скъп навик. Освен че са вредни за здравето, цигарите могат да струват на човек, който пуши по кутия на ден, между 1 000 и 2000 лв. годишно, в зависимост от предпочитаната марка. Тези пари биха могли да бъдат използвани за изплащане на задължения, за почивка или просто да бъдат сложени в банката.

Вижте някои факти за това как цигарената индустрия задушава света:

20 ръководители във Philip Morris са отговорни за производството на най-малко 180 млрд. цигари годишно. Това означава, че всеки от тях е отговорен за 9 млрд. цигари, което е достатъчно като количество, за да бъде напълнена близо 7 пъти кулата на Биг Бен в Лондон.

В рамките на 30-годишната си кариера всеки от тези ръководители е отговорен за преждевременната смърт на 664 500 души. Това е равносилно на избиването на цялото население на Сиатъл например.

Всяка година в света се пушат по 5.5 трлн. цигари, което означава, че на всеки човек в света се падат по 790 цигари годишно. Количеството е повече от два пъти по-голямо в сравнение с произведените 2.1 трлн. цигари в световен мащаб през 1960 г.

Потребителите в САЩ са похарчили 90 млрд. долара за тютюневи изделия през 2006 г. Сумата е 15 пъти по-голяма от бюджета на най-голямата лаборатория за проучване на рака в страната.

Тютюнопушенето е най-голямата причина за предотвратяема смърт в САЩ. То убива повече американци от СПИН-а, алкохола, катастрофите по пътищата, убийствата, наркотиците и пожарите взети заедно.

През тази година цигарите ще оставят 31 000 деца без бащи. 85 бащи ще умират всеки ден.

Около 70% от пушачите казват, че искат да откажат цигарите, но само 4.7% ще успеят.

През 2006 г. цигарените компании са похарчили 12.6 млрд. долара за реклама само в САЩ. Сумата е 100 пъти по-голяма от средствата, които страната планира да похарчи за кампании срещу тютюнопушенето през тази година.

Тютюнопушенето сред тинейджърите се е увеличило с 10% през последните 10 години.

Финансовите параметри на Philip Morris International за 2010 г. накратко:

Приходи – 27 млрд. долара
Печалба – 7.3 млрд. долара
Марж на печалбата – 26.7%

През 2008 г. Луис Камилери, председател и главен изпълнителен директор на Philip Morris, е заработил 32 млн. долара. През същата тази година 39.8 милиона американци са живели под прага на бедността.

Китай съставлява около 40% от световния пазар на тютюневи изделия. Годишно в страната умират 730 000 души от болести, свързани с тютюнопушенето.

Броят на хората, които умират от болести в резултат на пасивното пушене, възлиза на 100 000 годишно.

Ако бъдат включени разходите за здравеопазване, цигарите в САЩ струват на пушачите средно 10.47 долара на кутия. За хората, които пушат по кутия на ден, това се равнява на 3 800 долара годишно, или 190 000 долара за целия живот. Сумата е достатъчна човек да си купи Porsche 911 Turbo от 2011 г. за пенсионирането. Пушачите в България могат да се замислят върху тези цифри.

Пет компании контролират 85% от световния пазар на тютюневи изделия. Най-големият производител на цигари в света China National Tobacco контролира 32% от пазара.

Тези пет компании имат повече от 330 млн. клиенти, което е повече от населението на САЩ.

Автор: Илия Атанасов

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Janaya
# 0
03:12 | 7 December 2012
Information is power and now I'm a !@#$ing dtiactor.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg