Как убива хероинът?

19197
Как убива хероинът?

Резултатите от аутопсията все още не са готови, но според полицията хероинът е изиграл роля в смъртта на носителя на Оскар Филип Сиймур Хофман, ако не и основната роля.

Употребата на хероин може да ви убие, но може би не по начина, по който си мислите. Ако Хофман наистина е умрял от употребата на хероин, в някои аспекти неговата смърт не е типична за този тип случаи, пише CNN:

Ето как убива хероинът.


Броят на смъртните случаи вследствие на свръхдоза наркотици нарастват постоянно в САЩ от 1970 г. насам. Болкоуспокояващите лекарства всъщност убиват повече американци от хероина и кокаина взети заедно, но хероинът си остава един от най-смъртоносните наркотици. Само една един на всеки 10 случая на приемане на свръхдоза хероин обаче завършва със смърт.

Смъртните случаи вследствие на инжектирането на свръхдоза хероин са нараснали напоследък, а употребата на наркотика също расте. През 2011 г. 4.2 милиона американци на възраст над 11 г. са опитвали хероин поне по веднъж.

Вижте още: Ето какво правят наркотиците с вас (снимки) 

Около 23% от тях ще се пристрастят. Точно пристрастените умират по-често, отколкото тези, които са нови в употребата му, показват проучвания.

Как действа хероинът?

Хероинът най-често се смесва с вода и се инжектира. Инжектирането му минимизира забавянето между времето, в което наркотикът се приема и усещането на ефектите от него. При инжектирането ефектите са почти незабавни.

Той също така може да се пуши, смъркан или приема през устата, но пушенето и яденето унищожава част от наркотика и притъпява част от ефектите му.

Когато някой приема хероин, усеща внезапен прилив. След това тялото изпитва необикновена форма на отпускане и понижено усещане за болка.

Това, което се случва в тялото е, че хероинът се превръща в морфин. Морфинът има химична структура близка до тази на ендорфините – хормоните, които мозъкът отделя когато сте стресирани или усещате болка. Ендорфините притъпяват действието на невроните, така че те възпират болката и създават добро усещане.

Морфинът, който действа като ендорфините, се свързва с молекулите във мозъка ви, наречени опиоидни рецептори. Когато тези рецептори са блокирани, това създава усещането за „надрусване“.

Защо умирате?

Повечето хора умират от свръхдоза хероин, когато телата им забравят да дишат.

"Хероинът прави така, че човек се успокоява и му се доспива, но ако приемете прекалено много от него, тогава можете да заспите, а когато човек е заспал дихателният му рефлекс се блокира," казва доктор Карън Дрекслър, от университета Emory.

"Обикновено, когато спите, вашето тяло помни, че трябва да диша. В случая със свръхдозата хероин, вие заспивате и на практика тялото ви забравя да диша."

Вижте още: Ето какво правят наркотиците с красотата ви 

При приемането на свръхдоза хероин кръвното налягане на човек може да спадне значително, което да доведе до сърдечен удар.

Според проучвания вероятността приемащите хероин интравенозно да умрат от инфекциозен ендокардит, или възпаление на ендокарда е 300 пъти по-голяма.

Употребата на хероин може също така да причини аритмия. При това състояние сърцето може да не е способно да изпомпва достатъчно кръв в тялото, а липсата на кръвообращение засяга мозъка, сърцето и други органи.

Употребата на хероин може да доведе и до белодробен оток.

С увеличаването на налягането в кръвоносните съдове и нахлуването на течност в (окончания на белия дроб) се намалява нормалния поток на кислород през дробовете, което затруднява дишането. Това също може да доведе до сърдечен удар или до бъбречна недостатъчност.

Проучвания предполагат, че мигновената смърт, както това, което може би се е случило с Хофман, е необичайна. Актьорът е бил намерен мъртъв в банята си със спринцовка, забита в лявата му ръка.

Подобни смъртни случаи, които учените наричат мигновени, съставляват едва 14% от смъртните случаи, свързани с хероина, според проучване.

Смъртните случаи при употребата на хероин нарастват, когато...

Има някои общи социални характеристики при смъртните случаи вследствие на употребата на хероин, които биха направили случая на Хофман по-скоро типичен. Повече смъртни случаи са с мъже и особено такива, които са имали проблеми с други наркотици и алкохол (Хофман е признавал за проблеми в миналото), а други наркотици и алкохол често са замесени.

И докато повечето са необвързани (Хофман е имал партньорка), повечето употребяващи хероин умират в домовете си и/или в компанията на друг човек.

Вероятността пристрастен към хероина да умре е много по-голяма, след като приключи с лечение на зависимостта си. Рискът от смърт е по-висок при току-що изчистилите се зависими към хероина. Редица смъртни случаи стават след периоди на ограничена употреба, според проучване от 2000 г.

Всъщност пристрастените от дълги години към хероина, които умират от свръхдози вероятно не са си инжектирали по-големи дози, от тези, които оцеляват.

Това отчасти се дължи на факта, че тези, които наскоро са се „изчистили“, вече не знаят какви количества от наркотика да приемат, казва Дрекслър. Те няма да имат нужда от същото количество, за да се надрусат, както когато са използва наркотика по-редовно.

Статистиката сочи, че тези, които са нови в употребата на хероин, не са тези, които е най-вероятно да умрат. Според проучване едва 17% от смъртните случаи вследствие на употребата на хероин са при такива, които сега започват да го употребяват.

Според Дрекслър обаче новите също могат да приемат свръхдоза, защото те пък не знаят какви количества да си инжектират, в сравнение с по-опитните. "Мисля, че е подвеждащо да се каже, че няма да умреш, ако употребиш хероин вендъж или два пъти," казва тя.

Вероятността човек да умре от употребата на хероин нарастват драстично след 20 години употреба. Проучвания показват, че след 30 г. употреба 16% от тези, които приемат хероин умират, в сравнение с 6.5% от тези които приемат кокаин и 1.5% при пристрастените към метамфетамин.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg