Каква е вероятността човечеството да изчезне в следващата 1 г.?

3647
Каква е вероятността човечеството да изчезне в следващата 1 г.?

© Pexels

Вероятността човечеството да изчезне в следващата година е по-голяма, отколкото човек да бъде атакуван от акула или поразен от светкавица, сочи ново проучване.

Авторите на проучването заключават, че вероятността човешкият вид да изчезне по естествен път в рамките на една година е едно към 14 000.

Екипът също така отбелязва, че рискът се увеличава, когато към изчисленията се добавят и заплахите, създадени от човека, в това число ядрени оръжия или климатичните промени.


Проучването е проведено от учени от Оксфордския университет, които са си поставили за цел да определят цялостната вероятност човечеството да изчезне по естествен път, в това число и вследствие на сблъсък на Земята с астероид и супервулканични изригвания.

Екипът се е върнал 200 000 години назад, откакто човечеството царува на тази Земя, за да определи каква е вероятността да изчезнем от планетата.

Тез изчисления означават, че вероятността човешката раса да изчезне е по-голяма, отколкото човек да бъде поразен от светкавица (1 към 700 000), да бъде нападнат от акула (1 към 650 000) или дори да излиза със супермодел (1 към 880 000), информира The Sun.

Във втората част на проучването екипът е прегледал данни от различни вкаменелости и е заключил, че вероятността човечеството да изчезне намалява до 1 към 23 000.

Екипът е събрал археологични данни и информация от вкаменелости и артефакти, които са на стотици хиляди години, много от които идват от Мароко и Етиопия.

Миналата година отделен екип от учени проектира модел за определяне на трите възможни съдби на нашата планета предвид нарастването на населението и влошаването на ефектите от климатичните промени.

Те са установили, че човечеството може да премине през меко кацане, постепенно измиране или пълно изтриване на човешката раса от лицето на земята.

Според експертите измирането, при което седем на всеки 10 жители на планетата Земя умират, е най-вероятният изход.

Мекото кацане е най-положителният изход, при който една цивилизация се адаптира към промените на планетата без масово изчезване.

При най-лошия вариант планетата се оказва прекалено чувствителна, за да се възстанови от щетите, нанесени й от нейните обитатели, което води до бързото унищожаване на всички интелигентни форми на живот.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

A?
# 0
19:11 | 12 November 2019
То пък едно човечество!
Братовчед на Айнщайн
# 1
19:11 | 12 November 2019
Това са глупости! Вероятността е не повече от 90%.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg