Каква е връзката между коронавируса и съня

14237
Каква е връзката между коронавируса и съня

© Pexels.com

В условията на разпространение на коронавируса по света австралийски експерт по съня и мозъчната дейност твърди, че достатъчното количество сън може да повиши имунитета.

Доктор Дейвид Бъртън, който е главен изпълнителен директор на Compumedics Limited,  сподели причините, поради които сънят е важен и заяви, че изграждането на добри навици е от ключово значение за борбата с вируса.

“Сънят, добрата храна и спортът са известни като трите стълба на здравето и за да можем да поддържаме оптимално физическо и психическо състояние, имаме нужда и трите стълба да бъдат укрепени,” обяснява Бъртън.


По данни на Sleep Health Foundation, недоспиването е проблем за много австралийци като 7.4 милиона възрастни казват, че не се наспиват достатъчно.

Когато човек страда от безсъние има проблеми със слабата концентрация, с кожата и е по-податлив на заболявания и промени в настроението.

Ако хората не се наспиват достатъчно, те са изложени и на по-голям риск от „сърдечно-съдови заболявания като хипертония, инсулт, сърдечен удар и аритмия“, според Австрало-азиатската епидемиологична асоциация.

„Повишава се разпространението на затлъстяването и диабета и се увеличава риска от деменция и по-бързото развитие на болестта; увеличава се и разпространението на някои видове рак.“

Според доктор Бъртън, по време на сън мозъкът преминава през цикъл от пет фази, които са важни за презареждането на тялото и ума.

По време на съня тялото отделя протеини на име цитокини, които се борят с възпаленията и инфекциите.

„Когато не се наспиваме достатъчно, нервните връзки, които се използват за формирането и затвърждаването на паметта по време на цикъла на съня, особено по време на REM фазата, не могат да се развият и укрепнат напълно“, казва доктор Бъртън, цитиран от DailyMail.

Това може да доведе до трудности при запомнянето, възприятията, запазването на концентрация и справянето със стреса.

За да може тялото да се бори ефективно с болестите, е важно да минава многократно през този цикъл на съня.

Според Better Health, децата от началното училище и тийнейджърите имат нужда от между 9 и 10 часа сън на нощ, възрастните се нуждаят от 8 часа.

Как да се наспиваме добре: 

1.  Изградете си обичайно повтаряща се практика преди сън, която включва 30 минути без мобилни устройства преди лягане

2.  Минимизирайте нещата, които пречат на съня като осветление и шум. Затъмнете стаята, изключете телефона си и поддържайте приятна температура за сън.

3.  Избягвайте консумацията на алкохол преди сън, тъй като той може да се отрази на времето необходимо за навлизане във важната REM фаза на съня.

4.  При идеални условия възрастните би трябвало да се стремят към между 7 и 9 часа сън.

5.  Ако не сте сигурни и смятате, че имате някакво заболяване или смущение на съня като сънна апнея, обърнете се към лекар за да бъдете диагностицирани и да получите лечение или подкрепа.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg