Какви привилегии ползват някои служители в САЩ?

5344
Какви привилегии ползват някои служители в САЩ?

Ако една компания в САЩ се надява да впечатли потенциалните си бъдещи служители и да задържи настоящите, вече не е достатъчно просто да предлага безплатни карти за фитнес и кафе в залата за отдих, пише CNBC.

Някои работодатели предлагат невероятни допълнителни привилегии и тази тенденция вероятно ще се запази. Новосформираните интернет компании и технологичните компании са в челото на най-щедрите работодатели още от времето на дотком бума. Най-добрите от тях са като дневен лагер за полу-пораснали.

Ето и няколко невероятни привилегии, които някои компании отвъд Океана предлагат:


Netflix

Много от изброените тук компании са щедри откъм почивни дни, но онлайн компанията за филми под наем и стрийминг услуги Netflix не се ограничава само дотам. В компанията няма нормиран работен ден от 9 до 5 часа, което е част от нейната "култура на свобода и отговорност."

"В Netflix няма и политика по отношение на дрескода, но никой от служителите не идва на работа гол," се казва на уебсайта на компанията. Netflix също така покрива по 10 000 долара разходи на служител годишно за здравеопазване, а всеки може да задържи тази част от сумата, която остава неизползвана.

Akraya

Akraya е компания за подбор на персонал базирана в Калифорния, която набира служители за секторите на информационните технологии, инженерството и маркетинга.

Според Inc.com Akraya позволява на служителите си да работят от вкъщи по време на пиковите часове, за да избегнат тежкия трафик. По-любопитното обаче е, че Akraya изпраща професионалисти, които да почистват домовете на служителите й два пъти месечно.

Dropbox

"Dropbox е доста приятно място за работа," се хвали самата компания на сайта си.

Сред привилегиите, които базираната в Сан Франциско компания за съхранение на данни предлага на служителите си, са възможността да създадат, или закупят компютъра на мечтите си, напълно оборудвано музикално студио, както и други благини като уиски петъци, стрелба с лазери и машина за танци Dance Dance Revolution.

Azavea

Базираната във Филаделфия софтуерна компания Azavea позволява на служителите си да използват 10% от работното си време за персонални проекти или обучение и предлага платен отпуск по майчинство или бащинство. Сред другите екстри на служителите са възстановяване на разходите им за градски транспорт и за придвижване с колело с цел намаляването на броя на автомобилите на пътя, както и привилегии за служители живеещи на семейни начала.

LoadSpring Solutions

Базираната в Масачузетс компания LoadSpring Solutions има около 23-ма служители и създава софтуер за управление на проекти. Служителите, които имат повече от две години стаж в компанията получават по 5 000 долара плюс допълнителна седмица отпуск, за да пътуват в чужбина, според Inc.com.

Chesapeake Energy

Вторият най-голям производител на природен газ в САЩ Chesapeake Energy е и една от компаниите предлагащи необичайни привилегии на служителите си. Компанията разполага с фитнес с площ 6 800 кв. м., соларни легла, предлага безплатни курсове по гмуркане, огромна градина за служителите и една привилегия, която гарантира, че служителите й ще се усмихват с изкуствени изопнати чела - здравен и дерматологичен център, където се предлагат различни дерматологични процедури, в това число и инжектирането на Botox.

Genentech

Genentech е сред основателите на биотехнологичната индустрия и една от водещите биотехнологични компании в света. Корпоративната култура на компанията е описана на уебсайта й като "непринудена интензивност."

"В повечето дни ръководителите на компанията носят джинси и кецове и не е необичайно в някоя от лабораториите да звучи силно рокендрол," твърдят от компанията.

Сред привилегиите на служителите са безплатни правни консултации, помощ с такси за обучение, център за детски грижи, подстрижки, измиване на колата веднъж седмично, полагане на грижи за домашни любимци, медициски услуги, щандове за сезонни хранителни продукти и две библиотеки. Ето и най-голямата привилегия: След всеки шест години работа за компанията всеки служител може да си вземе шестседмичен платен отпуск.

Reitmeier Mechanical

Reitmeier е средноголяма компания базирана в Орегон, която предлага услуги за строителни обекти, като проектиране и изграждане на системи за отопление, вентилация и климатизиране, производство и монтиране на ламаринени конструкции.

Служителите на Reitmeier могат да ползват безплатно механици за автомобилите си на обектите, на които работят и според директора на компанията Дейвид Рич те често се възползват от тази привилегия. Допълнително компанията бензина на някои служители, както и таксите за обучение за тези, които искат да повишат квалификацията си.

Qwiki

Qwiki е нова компания, базирана в Сан Франциско, която има за цел да промени начина, по който се представя онлайн информацията, доставяйки я в нов аудио и видео формат.

Малката компания увеличава броя на служителите си и за това помагат обещанията за закупуването на велосипед или покриване на разходите за градски транспорт. Компанията също така покрива членството вув фитнес и осигурява доставки на храна целодневно.

Integrated Archive Systems (IAS)

Някои големи компании предлагат субсидии на служителите си, които искат да си закупят хибриден автомобил, но сумите обикновено варират между 2 000 и 5 000 долара. Базираната в Пало Алто, Калифорния, IT компания Integrated Archive Systems, Calif. Предлага на служителите си 10 000 долара субсидия за закупуването на хибриден автомобил. Основателят и главен изпълнителен директор на компанията Ейми Рао е природозащитник и самата тя кара хибриден модел Honda Civic. Според HybridCars.com повече от половината от служителите на IAS са се възползвали от тази привилегия от 2004 г. насам.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

bg
# 0
14:07 | 13 July 2015
от тая статия излиза че фирмите в америка са доста назад откъм "привилегии" сравнение с фирмите в България и Европа
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg