Какви са разходите на Дядо Коледа?

1142
Какви са разходите на Дядо Коледа?

Британският вестник "Дейли телеграф" проследява претоварения работен график на Дядо Коледа, след като отсъди кой е слушал през годината и кой е правил пакости.

Работата не е за подценяване, тъй като на Земята живеят 6 милиарда души и близо 2 милиарда от тях са деца. Тъй като добрият старец не посещава децата на индуистите, мюсюлманите и евреите, остават около 35%, които са християни. Това означава, че в една нощ трябва да се посетят 700 милиона деца. При средно 3 деца във всяко семейство шейната на Дядо Коледа трябва да направи 233 милиона спирки.

Изминати разстояния

Ако приемем, че 233-те милиона християнски семейства са разпределени равномерно по Земята и повърхността на планетата (приемана за по-лесно пресмятане като квадратна карта, а не глобус) е 510 хиляди километра, всяка спирка между домакинствата ще е на разстояние около 1.47 км. Следователно Санта Клаус трябва да пропътува общо 342 милиона 510 хиляди километра.

Скорост на шейната

Ако е хитър и се движи със Слънцето от изток на запад, като увеличава максимално работата си през нощта, Дядо Коледа трябва да работи около 32 часа. Ако приемем, че децата спят 8 часа, той разполага с 24 часа плюс тези 8, за да свърши работата си.

Щом като изминава 342 милиона 510 хиляди километра за 32 часа, руменият старец трябва да се движи със скорост 10 703 437.5 километра в час, или с малко под 1800 мили в секунда, при условие че не раздава подаръците на всяко дете поотделно и не спира, за да облекчава естествените си нужди. Най-бързо движещият се изкуствен обект в историята, космическата сонда "Вояджър 1", изминава само 10.8 мили в секунда.

Тежест на пренасяните подаръци

Ако всяко дете получи игра "Трансформърс", която тежи по 659 грама, Дядо Коледа ще трябва да пренесе общо 461 300 метрични тона. За сравнение самолет "Боинг 747-81" с пътниците, багажа и горивото тежи 237.5 тона.

Цена на подаръците

Дядо Коледа ще похарчи общо 30 милиарда 93 милиона щатски долара, за да ощастливи всяко дете с по един подарък.

Брой на елените във впряга

Ако се приеме, че всеки елен тегли около 150 килограма, а самата шейна не тежи нищо, Дашър, Дансър, Прансър, Виксън, Комет, Купидон, Дъндър и Бликсъм ще имат нужда от помощта на още три милиона елена, за да теглят товара с подаръци от 461 300 тона.

Енергия за теглене на шейната

При условие че всеки зрял мъжки елен тежи 272 килограма, трите милиона елени, които ще теглят шейната, ще добавят своите 816 хиляди тона към 461-те хиляди и триста тона на играчките. За да развият скоростта от 10 703 437.5 километра в час, ще им е необходима енергия от порядъка на 700 квинтилиона (1 квинтилион = 10 на 18-та степен) джаула. Това количество е равно на енергията на 210 на 15-та степен кипящи чайници.

Тези изчисления имат смисъл, ако Дядо Коледа се движи над земната атмосфера, за да избегне челното съпротивление на въздуха. Когато обаче шейната навлезе отново в атмосферата, тя моментално ще се изпари заедно с Дядо Коледа, всички елени и всички подаръци и ще обезмисли всички досегашни калкулации, обобщава "Дейли телеграф".

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg