Какво да правите при среща с мечка? Съветите на експерт

4244
Какво да правите при среща с мечка? Съветите на експерт

© Pixabay

При среща с мечка най-важно е да запазим самообладание и да не бягаме. 

Мечката е хищник, въпреки че диетата й включва растителна храна, и едно движение би я провокирало да преследва бягащия обект.

Затова запазете спокойствие, останете с лице към нея, но не я гледайте право в очите, и бавно отстъпете назад. Ако пък е на място, където тя не може да премине по-нататък, осигурете й пространство, където тя спокойно да се оттегли и да се почувства сигурна.


Това посочва в интервю за БГНЕС експертът по фауна в Природен парк „Витоша“ Никола Дойкин, повод за което е инцидентът край парка за танцуващи мечки в Белица, където жена беше ранена от мечка.

„Най-важното е да направим така, че да не се срещаме с мечка или други диви животни, които биха могли да бъдат опасни за нас, като преди това трябва да известим за нашето присъствие в гората. За целта е нужно да вдигаме малко шум – един нормален разговор е напълно достатъчен, за да бъдете чути от дивите животни и те да се оттеглят“, съветва експертът.

И добавя, че Витоша е едно от местообитанията, където се срещат мечките. Заради пренаселеността на северната й част, кафявата мечка се среща най-често в южните части на планината.

„Някои от туристическите пътеки в планината минават през местообитания на мечки и съответно е имало такива срещи, при които двете страни са поизплашени и след кратко съзерцаване всеки си поема по своя път и досега не се е стигало до инцидент“, коментира той и добавя, че животните избягват срещите с човека, защото повечето от тях не завършват добре за тях и когато такава среща се случи, то тя по-скоро е случайна.

Дойкин обяснява, че зрението на мечките е слабо развито заради местообитанието им, но за сметка на това те имат силно развито обоняние и слух.

Тийнейджърка избута мечка с голи ръце, за да защити кучетата си (видео)За много собственици на кучета техните космати четириноги приятели не са само домашни любимци - те са членове на семейството, деца, за които трябва да се грижат и защитават

„Човекът не се възприема от мечката като храна, а само за източник, около който може да бъде набавена храна“, подчертава експертът и призова къмпингуващите на места, където има диви животни, да не хвърлят отпадъци такива около лагера, защото това може да привлече всякакви диви животни, не само мечки.

Никола Дойкин коментира и инцидента, при който жена беше ранена от мечка край парка за танцуващи мечки в Белица. По думите му в тази ситуация няма правилно или грешно поведение и добавя, че една възрастна женска мечка може да достигне между 130 и 150 кг.

„Предните й лапи са изключително мощни. С тях копае бърлоги, отбранява се и има доста големи нокти, които служат за намиране на храна и маркиране на дървета“, обяснява експертът.

По отношение на искането на кмета мечката да бъде отстреляна, той каза, че в момента тече разписаната по закон процедура и ще се прецени дали да бъде удовлетворено искането на кмета или да се остави мечката да се оттегли. От думите на Дойкин става ясно, че в годините назад е било издавано разрешение за отстрел на мечки, но той не може да предположи как ще се действа в този случай.

Независимо от решението обаче, данните на Изпълнителната агенция по околна среда и води показват, че популацията на мечките у нас е намаляваща.

„Генофондът на мечките е доста добър, така че ако положим достатъчно грижи, можем да запазим стабилна популация и занапред да им се радваме“, заяви той.

А иначе Витоша е дом на много други животни, сред които се срещат вълци, сърни, елени, язовци, лисици, диви прасета, дива коза, която след много усилия отново се завърна в планината, лалугер – европейски застрашен вид гризач, скален орел, орел змияр, риба главоч и много други.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

фен(бивш)
# 0
11:07 | 5 July 2021
Народът,е казал,, приказки.Съвети,смешки.бай бабо,да не ме срещне мечка'',другото,празни
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg