Еггнотът (яйчен пунш) по принцип е синоним на Коледа. Но не е задължително само по това време на годината да пием нещо, което в основата си е крем, комбиниран с алкохол.

Как обаче да усетите най-добре вкуса и аромата на тази зимна напитка? Като я направите у дома? Запретвайте ръкави и не мислете за калории. Просто се насладете.

Ето основните съставки на яйчния пунш:

Жълтъци

Всяка рецепта има различен брой яйчни жълтъци, но те винаги присъстват - обикновено около четири броя. И да, те често се слагат сурови, смесени с останалите съставки. Затова се уверете, че купувате пресни яйца от сертифициран производител.

Захар

Докато оригиналната рецепта на Джордж Вашингтон посочва 12 супени лъжици (3/4 чаша), всяка рецепта е малко по-различна, в зависимост от това колко сладък искате да бъде вашият краен продукт.

Пълномаслено мляко

То е в основата на добрия яйчен пунш, затова изберете качествено.

Сметана

Яйчните жълтъци и млякото, не са достатъчни? Спокойно, слагаме и сметана. Една част на две части от млякото.

Бърбън/ ром/ коняк

Изборът на напитка (и дали изобщо да се ползва) обикновено зависи от личния вкус, но според ценители най-добрата комбинация е коняк и ром.

Индийско орехче

Някои рецепти също така изискват канела, ванилия или други подправки, но индийското орехче е задължително, а най-доброто е, когато е прясно настъргано.

Белтъци (разбити)

Повечето рецепти ги включват това като незадължителна съставка, защото и те са технически сурови. Все пак е въпрос на избор.

Как да го приготвите:

Отделете жълтъците от белтъците. Разбийте до бяло жълтъците със захарта. При непрекъснато бъркане добавете уискито, млякото и сметаната. Охладете. При поднасянето посипете с настъргано индийско орехче.