Какво ни готви бъдещето до 2050 г.?

14641
Какво ни готви бъдещето до 2050 г.?

Експерти в различни научни области и футуролози дават прогнозите си за 50 години напред. Разбира се, повечето от тях са свързани с цифровите технологии. Не е нужно да се ходи на врачка, за да се каже, че новите технологии вече се развиват не с дни, а с часове, предава БТА.

Чиповете и изкуствените органи вече са проникнали в тялото на човека. Ще дойде ден, когато дори няма да забележим докъде се простира компютърът и откъде започваме самите ние. Според известния футуролог Рей Курцвейл епохата на киборгите ще настъпи през 2045 г.

Колко вечна обаче е "цифрата"? Интересно мнение по този въпрос изказва австралийският философ Ричард Уотсън в новата си книга "Файловете на бъдещето: историята на следващите 50 години". Според него "що се отнася до епохата на "цифрата", малцина се замислят над факта, че сега ние преживяваме своеобразен "тъмен век на цифровата ера".

"Това, което сега толкова старателно съхраняваме, бъдещите поколения на практика няма да могат да прочетат – твърди Уотсън. – Ето, аз държа в ръка протрит семеен албум. Да допуснем, че е на сто години. Снимките от преди сто години се виждат и днес. До албума лежи купчина дискети от 90-те години на ХХ век. Това, което е съхранено на тези дискети, вече не може да бъде възпроизведено от нито едно съвременно устройство.

"Ако това ви се струва дреболия, замислете се над факта, че НАСА днес не може да прочете някои записи, които са правени по време на полета до Марс на "Викинг" през 1976 г. А в Би Би Си не могат да разчетат дигиталното копие на "Книга на Страшния съд", което те са подготвили през 1986 г. по повод 900-годишнината на оригинала. В същото време самият оригинал – книга – може и днес да се прочете и разбере... Такива ми ти работи. Замислете се и разсъждавайте над това”, съветва Уотсън.

2015: На цената на автомобил ще се сдобиваме със собствено копие – аватар

На неотдавнашна среща на футуролози в Ню Йорк инициаторът на Стратегическото обществено движение "Русия 2045" и шеф на корпорацията "Безсмъртие" Дмитрий Ицков обеща, че през 2015 г. в Русия ще се появи първият аватар.

"Това ще е копие на човека, управлявано чрез интерфейс "мозък-компютър", като във филма "Сурогати" с Брус Уилис" – обяснява Дмитрий Ицков . Във фантастичния екшън хората сядат в капсула, слагат си шлем с датчици и със силата на нервни импулси управляват своите андроиди. По-късно подобна техника използва Джеймс Камерън в "Аватар".

Според изчисленията на корпорацията през 2020 г. учените ще създадат изкуствено тяло, което ще е общодостъпно и лесно за управление, като автомобила. А през 2045 г. ще се радваме на тяло-холограма, което ще може да бъде проектирано в която и да било точка на света, а в него ще бъде пренесено съзнанието.

2020: Ще зареждаме мобилните телефони с енергията от собственото си тяло

Експерти на IBM смятат, че след 7-8 години човек ще може да произвежда енергия почти от всичко, което го обкръжава, включително от собственото си тяло. Това ще се нарича "персонална енергетика". Според учените всичко което се движи или произвежда топлина, има потенциала за създаване на енергия. Това могат да са разходката, кросът, карането на колело, топлината от компютъра.

Американците вече работят над изобретение, което им позволява на практика да превърнат всеки човек в зарядно устройство за портативни гаджети. В Технологичния институт на Джорджия се разработва дреха, която ще захранва с енергия мобилни телефони и други малки прибори. За целта във фланелките и джинсите ще бъдат вградени микросуперкондензатори, на които ще са им достатъчни леки вибрации, за да ги превърнат в електрически ток.

"Зареждането на мобилния телефон ще може да става от биенето на сърцето, от ходенето или дори от слабото подухване на вятъра – обяснява научният сътрудник на IBM Паул Левис. – За да бъдат постигнати такива резултати, ние ще прибегнем към пиезоелектрониката, тоест към такива материали, които в резултат на деформация, например под въздействието на звукови вълни, ще могат да произвеждат електричество”. Полученото електричество ще се съхранява във вградени в дрехата микросуперкондензатори, които много скоро ще заменят сегашните акумулатори.

2025: Спираме да стареем, пиейки специални лекарства

Известният британски геронтолог от Кеймбридж Обри ди Грей каза в интервю за "Комсомолская правда": "Знам как да удължа човешкия живот до 1000 години и да победя старостта”. Ученият ни уверява, че се е появила реална възможност да бъде създадено лекарство, което, изпито като таблетка аналгин да ни подмлади.

"В състава на това лекарство ще влизат стволови клетки – споделя Обри. – А също специални вещества, които стимулират имунната система, възвръщат еластичността на клетките и карат ненужните, болни клетки да се самоунищожават. Пептидите, или т.нар. бета-разрушители, ще отстраняват боклука, натрупан между клетките.

Теломеразата пък е фермент, който определя темпа на биологическото стареене на клетките. Новото лекарство ще съдържа и още много ферменти, които ще разграждат вътрешноклетъчния боклук – главната причина за стареенето”. Обри обещава серия от лекарства срещу стареенето до 2025 г.

2030: Сексуалните изживявания ще запишем на чип

През 2030 г. ще можем да нанасяме на кожата си електронни схеми, които ще записват сигнали на нервната система по време на секс, а след това ще ги възпроизвеждат в удобен момент.

"За целта ще ни помогнат специални датчици, които ще откриват и пресъздават под формата на специална карта стимули, създаващи усещането за целувка и прегръдка – обещава британският футуролог Йен Пиърсън. – А след това по наша заповед тези датчици ще стимулират нервната система, създавайки илюзията за допир, топлина, движение. Ще могат да се записват и след това пускат емоциите на знаменитости. Само си представете, една вечер ще прекарате с Мадона, друга с Леонардо ди Каприо, и така с всички холивудски звезди”.

Според плановете на Пиърсън, секс чиповете ще могат на по-късен етап да бъдат имплантирани в мозъка и да се изпитва оргазъм, без дори да се прави секс. За целта просто ще бъде достатъчно да се натисне определен клавиш на компютъра, след което по безжична връзка в този чип ще бъде подаден сигнал за стимулиране на група неврони, отговарящи за чувствената наслада. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Vat
# 0
18:04 | 8 April 2015
Владко моето момче ти да не си пил водка- МашинаВремени?пиеш една и аааа... станало вече утре.
Vlado Ludiq
# 1
12:06 | 18 June 2013
Do Vladimir: Ti si lud!!!
Дарин Колев
# 2
22:04 | 13 April 2012
Вярно е!... Самотни със сигурност! :(((
Владимир
# 3
13:02 | 7 February 2012
Наистина е време за хапчета!Необходими са хапчета , за тези хора , които живеят още в миналия век ! Необходимо е също , да им се разчупят черупките , които им пречат да виждат и усещат.Тогава всички заедно ще можем да предотвратяваме бедствия и да контролираме живота около нас.
FiFo
# 4
12:02 | 7 February 2012
време е за хапчетата
xaxax
# 5
18:02 | 6 February 2012
3 svetovna na4alo 2014,potop na4alo 2029,apofis dot com...e tova e dostata4no zasega
ББ
# 6
16:02 | 6 February 2012
Ами по принцип ако изхождаме от теорията че има паралелни светове нищо чудно ти да си от някой подобен, който е далеч по-напред с "материала" от нашият свят
Владимир
# 7
15:02 | 6 February 2012
Още през 1983г. в главата ми се беше загнездила мисълта , че след броени години , ще имаме телевизори , които ще можем да закачаме като картини по стената.Споделях редовно това с приятелите ми , а те ми се присмиваха и ми казваха , че съм се побъркал.Казвах им , че телефоните ни ще са без кабел и ще можем да си ги носим в джобовете , мислеха ме за луд.Сега когато всичко това е вече факт , някои от тези мои приятели си спомнят и ми казват , абе ти как знаеше за тези неща.През целият ми съзнателен живот съм имал чувството ,че всичко което се случва , вече съм го виждал някъде.И до днес е така.Сякаш вече съм минал по този път и знам предварително какво ще стане.Всичко за което се говори по горе , ще стане и то много скоро.Сигурен съм в това.А над София ще видим летящи обекти много скоро.Нареждането на планетите го нарисувах през 1985г.без да имах познания по астрономия.Просто ми се въртеше из главата.Дали всичко което виждаме и чувстваме , не се е случвало вече ? Май да!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg