Какво очаква Ел Чапо в най-строгия щатски затвор

20843
Какво очаква Ел Чапо в най-строгия щатски  затвор

Мексико осъди най-известния наркобарон в света Хоакин „Ел Чапо“ Гусман. След обявяване на присъдата той може да се окаже в затвор с максимално строг режим - US Penitentiary Administrative Maximum Facility, щата Колорадо.

Това учреждение справедливо се определя като най-строгия затвор в САЩ. Именно тук се намират най-опасните престъпници на континента.

В момента в затвора, известен още като ADX, или „Алкатраз на скалистите планини“, търпят наказанието си около 430 затворници-мъже. В зависимост от криминалните прояви, всеки един от тях е „подложен“ на едно от шестте нива на охрана.

В затвора са инсталирани доста датчици за движение и камери, има 1400 стоманени врати с контролирано отключване. Стените са високи 3.7 метра и са защитени с телени ограждения.

Пространството между телта и стените на затвора се контролира от лазерни лъчи и датчици за натиск. Охраната включва и обучени кучета от бойни породи.

Повечето от затворниците всеки ден прекарват най-малко 23 часа в уединение в помeщения с размери 2.1 х 3.7 метра. Те са наблюдавани с камера. Вратите на килиите им са от стомана, а килиите – с решетки.

Останалият един час от денонощието прекарват отново в уединение в други стаи, където могат да се занимават с физически упражнения или просто се разхождат.

Предлага им се възможност и да бъдат в помещение от бетон, което изглежда като празен басейн.

Затворниците рядко се виждат един друг. Общуват само с охраната. Комуникацията с посетители става в отделна стая през стъклена преграда.

По-голямата част от килиите са направени от бетон, а също и част от мебелировката – масата, столът, леглото.

Във всяка килия има тоалетна чиния, която се покрива. Има душ, снабден с таймер – целта е да се елиминира възможност за самоудавяне. Няма мивка, тъй като тя се смята за потенциално опасна.

Помещенията могат да бъдат оборудвани с огледало от полиран метал, закрепен с болтове към стената. Предлага се още електрическо осветление, радио и телевизор. Тези привилегии се дават в случай на отсъствие на простъпки.

Затворниците в сектора със строг режим на охрана изтърпяват присъдата си в уединение. Те нямат възможност да общуват с когото и да било, освен с охраната.В техните килии има легло от бетон, до него тоалетна чиния и неголям прозорец.

На обикновените престъпници се позволява до 10 часа седмично занимания извън килиите, по 2 часа на ден.

В откритата зона за почивка в сектора за строг режим има само един тренажор.Някои затворници понякога биват лишавани от правото да тренират за срок до 3 месеца при установени нарушения. Дори храненето на птици с трохи е забранено и може да им навлече наказание.

Прозорците са направени така, че затворниците да не могат да определят къде се намират в затворническия комплекс. Те виждат само небето и покрива над прозореца. По този начин се елиминира рискът да избягат.


Кой уби прочутия наркобос Пабло Ескобар? Тезата, че Ескобар сам е отнел живота си се поддържа от членове на семейството на наркобоса, включително неговия син Себастиян Марокин

Телефонната връзка с външния свят е забранена. Храната се доставя на ръка от служителите в затвора.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg